Papin čovjek sastao se s Putinovom povjerenicom čije uhićenje traži Međunarodni sud

Foto: EPA

PAPIN izaslanik za mir u Ukrajini Matteo Zuppi sastao se danas u Moskvi s ruskom povjerenicom za djecu Marijom Lvova-Belovom, koja je na meti naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog ilegalne deportacije ukrajinskih maloljetnika.

"Razgovarali smo o humanitarnim pitanjima vezanim uz vojne operacije i zaštitu prava djece", rekla je ruska dužnosnica na Telegramu, poprativši svoju poruku s nekoliko fotografija s talijanskim kardinalom, navodi France Presse. "Sigurna sam da će kršćanska ljubav i milosrđe pomoći dijalogu i međusobnom razumijevanju", dodala je.

Zelenski: Djeca su deportirana u Rusiju

Posjet Mattea Zuppija Ukrajini početkom lipnja nije doveo do pomaka u rješavanju sukoba s Rusijom, ali je predsjednik Volodimir Zelenski ipak istaknuo da "Sveta Stolica može dati učinkovit doprinos" oslobađanju ratnih zarobljenika i povratku djece koja su, prema navodima Kijeva, deportirana u Rusiju.

Kijev procjenjuje da je najmanje 20.000 maloljetnika ilegalno odvedeno u Rusiju.

ICC raspisao povijesni nalog za uhićenje Putina i njegove povjerenice za djecu

Sredinom ožujka ICC je izdao povijesni nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvova-Belove, smatrajući da su odgovorni za "ratni zločin nezakonite deportacije" ovih ukrajinskih maloljetnika.

Moskva odbacuje sve ove optužbe, tvrdeći da je spasila ovu djecu od borbi i da je uspostavila procedure za njihovo ponovno spajanje sa svojim obiteljima.

Matteo Zuppi bi se tijekom poslijepodneva trebao sastati s patrijarhom Kirilom, poglavarom Pravoslavne crkve u Rusiji i saveznikom predsjednika Vladimira Putina.

Također bi trebao prisustvovati vjerskoj službi u četvrtak navečer u katoličkoj katedrali u Moskvi, prije povratka u Rim u petak rano poslijepodne.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.