Paški sir postao 24. zaštićeni hrvatski proizvod u Europskoj uniji

Foto: Filip Brala/PIXSELL

EUROPSKA komisija je objavila da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Proces zaštite naziva "Paški sir" započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Paški sir.

Imamo  24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU

Republika Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz naziv Paški sir, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Šest zaštićenih hrvatskih proizvoda ide na kinesko tržište

Još jedno priznanje autohtonim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima nakon što su na posljednjem sastanku u Kini ovoga studenoga povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu i to Neretvanska mandarina, Baranjski kulen, Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir i Dingač, a dogovoreno je da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut / Istrski pršut, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije.

Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića Maun i Skrda. Paški sir je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju Paškog sira dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.