Pet crnih policajaca u Americi ubilo crnca, danas objava snimke. Očekuju se neredi

Foto: Memphis Police Department

PETORICA sada bivših policajaca iz američkog grada Memphisa optužena su za ubojstvo Tyrea Nicholsa, Afroamerikanca koji je 7. siječnja ubijen tijekom rutinskog zaustavljanja. Internetska evidencija ureda šerifa okruga Shelby pokazala je da su Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III. i Justin Smith u pritvoru. 

Sva petorica optužena su za ubojstvo. "Iako je svaki od pet pojedinaca igrao različitu ulogu u dotičnom incidentu, postupci svih njih rezultirali su smrću Tyrea Nicholsa i svi su odgovorni", rekao je Steve Mulroy, okružni tužitelj okruga Shelby u kojemu se dogodilo ubojstvo. 

"Da budem jasan: ono što se ovdje dogodilo uopće ne odražava ispravno policijsko djelovanje. Ovo je zločin", rekao je David Rausch, direktor FBI-a u saveznoj državi Tennessee. Odvjetnik koji zastupa obitelj ubijenog rekao je da je neovisna obdukcija pokazala da je ubijeni pretrpio opsežno krvarenje uzrokovano teškim premlaćivanjem.

Nesrazmjer snaga

Policijski dužnosnici isprva su rekli da je došlo do "sukoba" kada su policajci prišli Nicholsovom vozilu, a zatim do još jednog "sukoba" nakon što su ga uhitili. Petorica bivših policajaca optuženih za umiješanost u ovaj sukob otpušteni su prošli tjedan. 

Vlasti Memphisa rekle su da će objaviti video incidenta. Javnost još nije vidjela snimku, ali članovi obitelji i njihovi odvjetnici jesu. Tijekom konferencije za novinare najavljeno je da će snimka biti objavljena danas nakon 18 sati po lokalnom vremenu (sutra nakon 1 u noći po hrvatskom vremenu).

Kako njegova obitelj navodi, Nichols je na snimci tijekom premlaćivanja neprestano dozivao svoju majku. Ubojstvo se dogodilo nedaleko od njezinog doma. Obraćajući se novinarima nakon gledanja videa, odvjetnik Antonio Romanucci je rekao da su policajci poprskali Nicholsa suzavcem i upotrijebili elektrošoker. Predstavnici obitelji rekli su da je Nichols rekao da se samo želi vratiti kući.

Opis Nicholsovog fizičkog stanja koji je dala njegova obitelj sugerirao je i ogroman nesrazmjer između njegove fizičke snage i snage policajaca koji su ga ubili. Nichols je imao oko 65 kilograma i Chronovu bolest. Svaki od policajaca koji su ga ubili imao je preko 90 kilograma, a dvojica su igrala za sveučilišne sportske momčadi.

Reagirao i Biden

Na ubojstvo je reagirala i šefica gradske policije CJ Davis te je za napad rekla da je gnusan, bezobziran i nehuman. "Osim što vodim policiju, ja sam građanka ove zajednice koju dijelimo. Ja sam majka, ja sam brižno ljudsko biće koje želi najbolje za sve nas. Ovo nije samo profesionalni propust. Ovo je nedostatak osnovne ljudskosti prema drugom pojedincu. U duhu transparentnosti, kada video bude objavljen u nadolazećim danima, vidjet ćete to i sami", rekla je Davis. 

Građani Memphisa nestrpljivo očekuju snimku zločina, a u najavi su i prosvjedi. Predstavnik Memphisa u Kongresu, Steve Cohen, rekao je da je ubojstvo stravično te poziva na smirivanje situacije i miran prosvjed. "Ljudi bi trebali ostati smireni", rekao je Cohen. 

Američki predsjednik Joe Biden također poziva na mirne prosvjede. "Pridružujem se Tyreovoj obitelji u pozivu na miran prosvjed. Ogorčenje je razumljivo, ali nasilje nikada nije prihvatljivo", rekao je Biden. 

Petorica policajaca, koji su se pridružili policiji Memphisa tijekom posljednjih šest godina, otpuštena su prošli tjedan te su zadržana u pritvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.