Pet pitanja na koja Tajna služba treba odgovoriti nakon pokušaja atentata na Trumpa

Foto: EPA

Nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa pojavilo se nekoliko važnih pitanja na koja bi trebala odgovoriti američka Tajna služba. Podsjetimo, Trump je ranjen u subotu tijekom predizbornog skupa u Pennsylvaniji. Metak mu je okrznuo uho te je lakše ozlijeđen. U napadu je poginula jedna osoba, a dvije su teško ozlijeđene. 

Zašto nije osiguran krov s kojeg je pucao napadač? 

Još uvijek nije jasno kako je napadač Thomas Matthew Crooks imao pristup krovu zgrade u blizini skupa te se mogao približiti Trumpu na nekih 130 metara. NBC News piše kako je poznato da su obližnji krovovi pogodna mjesta za napade. 

"Netko je trebao biti na krovu ili osigurati zgradu kako se nitko ne bi mogao popeti na vrh", kazao je jedan od izvora. NBC dodaje da je trebala biti blokirana takozvana linija vidljivosti, koja se proteže od krovova zgrada do podija na kojem se nalazio Trump. "To je osnova osiguranja", kazao je za CNN bivši zamjenik ravnatelja FBI-a Andrew McCabe. 

Jesu li proslijeđena upozorenja o napadaču? 

Svjedok pucnjave rekao je za BBC da je s još nekoliko ljudi jasno vidio Crooksa kako puže po krovu s puškom. Upozorili su policiju, ali se osumnjičenik nastavio kretati po vrhu zgrade te je kasnije ispalio hice prema Trumpu, prije nego što je upucan. 

Specijalni agent FBI-a Kevin Rojek priznao je da ga je iznenadilo što je napadač uspio pucati. Okružni šerif je potvrdio da je lokalni policajac primijetio Crooksa, ali ga nije uspio zaustaviti na vrijeme. No postavlja se pitanje jesu li informacije o napadaču stigle do agenata koji štite Trumpa. 

Vlasti su zamijetile Crooksa i prije pucnjave. Policija je uočila da se sumnjivo ponaša u blizini detektora metala koji se nalazio na skupu. Tu informaciju je navodno proslijedila Tajnoj službi.  

Preveliko oslanjanje na lokalnu policiju? 

Napadač je ispalio hice iz "sekundarnog kruga", kako je policija opisala, kojim nije patrolirala Tajna služba, već lokalni i državni službenici. Bivši agent Tajne službe navodi da ovakav dogovor funkcionira jedino u slučaju jasnog plana za djelovanje kada se uoči opasnost. 

"Kada se oslanjate na lokalnu policiju, treba napraviti detaljan plan o djelovanju kada se uoči prijetnja", rekao je Jonathan Wackrow za Washington Post. Okružni šerif je priznao da je došlo do propusta, ali smatra da se za to ne može okriviti samo jednu stranu. 

Nedovoljno osiguranje? 

Bivši predsjednik Odbora za nadzor Zastupničkog doma je sugerirao da Tajna služba nije rasporedila dovoljan broj agenata, a lokalna policija nije bila dovoljno istrenirana za osiguranje skupa. 

Jason Chaffetz, koji je ranije izvještavao o propustima Tajne službe, kazao je za Washington Post da postoji visoka razina opasnosti pri organizaciji skupa Trumpa ili predsjednika Bidena, ali da se to nije reflektiralo na broju službenika Tajne službe. 

Tajna služba je negirala navode da je odbila zahtjev za povećanje broja službenika koji je navodno prije skupa uputio Trumpov tim. No Post piše da je imao uvid u razmjenu poruka bivšeg pripadnika Tajne službe u kojima je upitao kolegu kako se napadač s oružjem mogao toliko približiti Trumpu. Dobio je odgovor: "Nedostatak resursa."  

Jesu li dovoljno brzo maknuli Trumpa s bine? 

Mnogi su pohvalili brzu reakciju agenata koji su štitili Trumpa, no postavlja se pitanje jesu li ga dovoljno brzo uklonili s bine i odveli u vozilo. Na snimci incidenta se vidi kako agenti odmah nakon prvih hitaca brzo formiraju štit oko Trumpa. No onda su zastali jer je Trump navodno tražio svoju cipelu, nakon čega je bivši američki predsjednik uzdigao desnicu pred pristašama.

Veteran Tajne službe kazao je za New York Times da on ne bi čekao: "Da sam ja bio tamo, rekao bih da odmah idemo. Da idemo iz ovih stopa. Kasnije bih mu kupio nove cipele ako treba", rekao je Jeffrey James.

Šefica Tajne službe: Uvodimo promjene u osiguranje Donalda Trumpa 

Kimberly Cheatle, direktorica Tajne službe, dala je svoju prvu dužu izjavu nakon pokušaja atentata na Trumpa, u kojoj je rekla da agencija povećava sigurnosne mjere za bivšeg predsjednika i Republikansku nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju.

Kazala je kako je osoblje Tajne službe na terenu tijekom incidenta brzo reagiralo s kontrasnajperskim timom koji je neutralizirao napadača. Navela je i da su agenti primijenili zaštitne mjere za sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Od pucnjave sam u stalnom kontaktu s osobljem Tajne službe u Pennsylvaniji, koje je radilo na očuvanju mjesta zločina dok FBI nije preuzeo ulogu vodeće istražne agencije za pokušaj atentata. Također sam se koordinirala s timom za zaštitu bivšeg predsjednika Trumpa i obavijestila predsjednika Bidena o detaljima incidenta", poručila je Cheatle.

"Razumijemo da je potrebna revizija"

Dodala je kako Tajna služba surađuje sa svim uključenim saveznim, državnim i lokalnim agencijama da bi razumjeli što se dogodilo, kako se dogodilo i kako mogu spriječiti da se ovakav incident ikada ponovi.

Poručila je i da razumiju važnost neovisne revizije koju je najavio predsjednik Biden i da će u potpunosti sudjelovati, kao i da će surađivati s odgovarajućim kongresnim odborima na svim nadzornim aktivnostima.

"Incident u Pennsylvaniji razumljivo je doveo do pitanja o potencijalnim ažuriranjima ili promjenama sigurnosnog režima za Republikansku nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju. Tajna služba SAD-a, u suradnji s našim saveznim, državnim i lokalnim partnerima za provođenje zakona i javnu sigurnost, osmišljava operativne sigurnosne planove za Nacionalne specijalne sigurnosne događaje (NSSE) kako bi bili dinamični i mogli odgovarati na promjenjivo sigurnosno okruženje i najnovije obavještajne podatke naših partnera", kazala je.

"Pojačali smo svoj sigurnosni plan"

"Uvjerena sam u sigurnosni plan koji su naš koordinator Tajne službe za republikansku konvenciju i naši partneri uspostavili, koji smo pregledali i ojačali nakon pucnjave u subotu. Sigurnosni planovi za Nacionalne specijalne sigurnosne događaje dizajnirani su tako da budu fleksibilni", rekla je.

Dodala je i kako će u skladu s uputama predsjednika Tajna služba kontinuirano prilagođavati svoje operacije prema potrebi da bi osigurala najvišu razinu sigurnosti za sudionike konvencije, volontere i grad Milwaukee.

"Osim dodatnih sigurnosnih pojačanja koja smo pružili osiguranju bivšeg predsjednika Trumpa u lipnju, uveli smo i promjene u njegov sigurnosni tim od subote kako bismo osigurali njegovu daljnju zaštitu za konvenciju i ostatak kampanje", poručila je Cheatle.

Na kraju je naglasila kako Tajna služba ima ogromnu odgovornost zaštite trenutnih i bivših lidera SAD-a te da je posvećena ispunjavanju te misije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.