Pfizer: Naš lijek protiv covida smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89%

Foto: EPA

STUDIJA koja je istraživala Pfizerov lijek protiv covida potvrdila je da pomaže u sprječavanju teške bolesti, objavio je Pfizer.

Tvrtka je u priopćenju objavila da je antivirusni lijek u laboratorijskim uvjetima bio učinkovit i protiv omikrona.

"Uvjereni smo da bi, ako bude odobren, ovaj potencijalni tretman mogao biti važno sredstvo za suzbijanje pandemije", rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera.

"Smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto"

Pfizer je rekao da lijek Paxlovid, ako se primijeni unutar tri dana od početka simptoma, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 89 posto. Ako se daje unutar pet dana, rizik se smanjuje gotovo isto toliko, za 88 posto.

Rezultati, temeljeni na analizi 2246 necijepljenih dobrovoljaca s teškim simptomima, uvelike se podudaraju s početnom analizom koju je proveo Pfizer i objavio prošlog mjeseca.

Pfizer tvrdi da je 0.7 posto pacijenata koji su primili Paxlovid hospitalizirano unutar 28 dana od ulaska u ispitivanje, a ni jedan nije umro. Nasuprot tome, 6.5 posto pacijenata koji su primili placebo hospitalizirano je ili je umrlo.

"Učinkovit je i kod manje rizičnih osoba"

Pfizer je također objavio preliminarne podatke iz zasebnog ispitivanja u kojem su ispitani ljudi s nižim rizikom. Ti dobrovoljci uključuju cijepljene osobe koje nose čimbenik rizika za tešku bolest, kao i necijepljene pacijente bez čimbenika rizika.

Među ovom skupinom od 662 volontera Paxlovid je smanjio rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto, priopćeno je iz tvrtke.

U oba ispitivanja većina sudionika studije je bila zaražena varijantom delta. No, Pfizer je danas objavio da je Paxlovid u laboratorijskim eksperimentima također pokazao dobre rezultate protiv omikrona. Lijek utječe na jedan od ključnih proteina u novom soju jednako učinkovito kao i kod drugih varijanti, objavio je Pfizer.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.