Piletić odgovorio oporbi i Milanoviću: "Uredba o koeficijentima je velika reforma"

Screenshot: HRT

"Htjeli smo ući u tu šumu različitih propisa i broj naziva radnih mjesta s više od 2500 smanjiti na nešto više od 1300 jer imali ste slične nazive za jedan te isti posao. To nije bio nikakav predizborni trik, nego jasno postavljen reformski cilj vlade", odgovorio je na kritike Marin Piletić, ministar rada i socijalnog sustava, u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna.

Nakon donošenja uredbe o koeficijentima sindikati računaju, a oporba i predsjednik Milanović kažu - sve je to predizborni trik. Vlada tvrdi da se radi o povijesnoj reformi koja će donijeti red u sustav koji zapošljava 240 tisuća ljudi. Ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike rekao je kako su komentari da se radi o predizbornom triku netočni i nimalo originalni.

Piletić: Jasno postavljen reformski cilj vlade

Podsjetio je da je vlada reformom plaća htjela osigurati jednaku plaću za jednak posao. Naglasio je kako je trebao visok stupanj socijalnog dijaloga između vlade kao poslodavca i sindikata kao predstavnika radnika da se dođe do reforme.

"Kad uzmete u obzir da od 2009. do 2016. osnovica za izračun plaća u državnom javnom sektoru nije rasla ni za centa, odnosno ni za lipu, mi smo od 2016. pa sve do listopada 2023. povećali osnovicu za 40 posto. Dakle, to je jedan faktor koji je utjecao na plaću. A onda smo rekli da želimo srediti i koeficijente, donijeti nove uredbe", rekao je ministar. 

O osnovici vlada pregovara sa sindikatima, a uredba o koeficijentima se mijenjala na sjednicama vlade ovisno o potrebi i o ukazanim nepravilnostima. "Na ovaj način, kroz novi Zakon koji je stupio na snagu s 1. siječnja, mi smo uveli da naši socijalni partneri i sindikati kroz Vijeće za sustav praćenja plaća budu konstantno prisutni za vrednovanje svakog novog radnog mjesta, za prijedlog bilo kojih izmjena i dopuna ove uredbe", rekao je.

Piletić: Vlada nije imala intenciju ponašati se osvetnički

Međutim, nisu svi sindikati zadovoljni. Piletić je istaknuo kako su svima "vrata bila otvorena". "Vlada sasvim sigurno u ovoj ozbiljnoj reformi niti je imala vremena niti je imala intencije bilo kome se svetiti ili ponašati osvetnički. Dakle, to u startu odbijamo. Mi smo sve pozvali za stol, svima na vrijeme dostavili prijedlog uredbe da oni na sam tekst daju svoje očitovanje. Mi smo sada na puno većem stupnju socijalnog dijaloga, a samim time to podrazumijeva i socijalno partnerstvo", rekao je Piletić.

Istaknuo je kako je većina sindikata, izuzev jednog javnog, iskoristila svoje zakonsko pravo i dostavila čitav niz prijedloga na prvi inicijalni tekst uredbe koji je vlada poslala.

"Jedan sindikat se nije očitovao, nego je poslao jedno priopćenje u kojem se oni ograđuju od uredbe. Oni su bili najglasniji u cijelom ovom procesu. Zašto su oni to učinili, to će oni morati odgovarati svojim članovima. Svi ostali sindikati su poslali primjedbe i dostavili svoje mišljenje.

To mišljenje je uzeto na razmatranje u svakom resoru i vidjeli su što se može dodatno unaprijediti da uredbe budu u najvećem stupnju konsenzusa između poslodavca, vlade, i onih koji predstavljaju radnike, to su sindikati", rekao je Piletić i naglasio kako vlada nije očekivala da će svi sindikati biti 100 posto zadovoljni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.