Pilot koji je gasio požare kod Skradina i Zadra: Bio sam emocionalno pogođen

Screenshot: RTL

I dalje je aktivan veliki požar kod Skradina. Zbog vjetra vatra stalno mijenja smjer i sve je bliže kućama, a vatrogasci zasad ne uspijevaju pronaći rješenje.

Brigadir Tomislav Vacenovski, pilot kanadera koji je gasio požar kod Skradina i Zadra, dao je intervju za RTL.

"Jučer požar kod Skradina je bio specifičan po tome što je na njemu bilo sve teško. Bila je teška površina za uzimanje vode, bio je težak zrak po pitanju, dosta je treslo, avion je bio nemiran, bilo je puno dima. Bila je zahtjevna konfiguracija tla, bilo je jako teško formirati manevar i napasti čelo požara kako bi što prije zaustavili intenzitet i da se dalje širi", rekao je Vacenovski pa nastavio:

"Jedan dio posla smo uspjeli napraviti kad smo otišli po gorivo u Zadar. Preusmjerili su me na požar kod Zadra koji je opet bio specifičan po nekim svojim parametrima, po recimo gorivnom materijalu, nije bilo moguće prići bliže požaru zbog tih isparavanja nekih otrovnih plinova."

Ovaj drugi koji ste spomenuli, nikad nije tako blizu baze gorjelo?

"Nikad nije blizu baze gorjelo i možemo reći da sam bio i emocionalno dosta pogođen kad sam vidio da požar ulazi u zračnu luku mog djetinjstva. Tu od 1996. godine letim. Dao sam sve od sebe da ga izbacimo što prije van iz našeg perimetra", kazao je Vacenovski.

Kako je u kanaderu?

"Jako je vruće, avion je dosta naporan za letenje jer su male visine, male su brzine. Ljudi misle da je to lagano, ne, teže je letjeti sporije nego brže. Brže kad letite dosta je visoko, na malom prostoru leti puno zrakoplova, puno je dima i potrebno je stvarno imati šestere oči da odradimo zadaću sigurno i precizno", dodao je pilot.

Požar Skradinsko zaleđe požar ide prema Laškovici

Objavljuje Vatrogasci - 193 u Srijeda, 31. srpnja 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.