Planulo kod Atene, vatru raspiruju vjetrovi. Od jutros bukti 40 požara u Grčkoj

Foto: EPA

Deseci vatrogasaca borili su se da zaustave širenje požara na prirodni rezervat u planinskom šumskom području na periferiji grčke prijestolnice, priopćila je vatrogasna služba.

Oko 80 vatrogasaca uz pomoć 12 kanadera pokušavalo je obuzdati požar na planini Parniti, nekih 20 kilometara sjeverno od Atene, koji su raspirivali olujni vjetrovi.

"Snage na terenu vode tešku borbu", rekao je glasnogovornik vatrogasne brigade Vasilis Vathrakogiannis tijekom brifinga koji je prenosila televizija. Udari vjetra brži od 100 kilometara na sat ometali su njihove napore, rekao je.

"Situacija je zasad stabilna"

Na nebu iznad Atene, koje je okruženo planinama, mogao se vidjeti gust oblak dima, ali lokalni dužnosnik rekao je da nijedna kuća nije ugrožena vatrom.

"Situacija je zasad stabilna", rekao je za državnu televiziju zamjenik guvernera dijela Atene, Costas Zobos.

Od jutros bukti 40 šumskih požara

Uz vruće i vjetrovite uvjete u većem dijelu zemlje, oko 40 šumskih požara izbilo je od ranih jutarnjih sati, a vlasti su savjetovale ljudima da se drže podalje od šumskih područja.

Šumski požari česti su u toj mediteranskoj zemlji, ali su posljednjih godina postali razorniji jer su ljeta postala toplija, suša i vjetrovitija, što znanstvenici povezuju s učincima klimatskih promjena.

Velik dio prirodnog rezervata Parnite, planine prepune borova i jela, uništio je veliki požar 2007. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.