Plenković: Treba vidjeti je li ovo stvarni investitor. Pitajte SOA-u jesu li znali

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PREMIJER Plenković u posjetu je Berlinu. Komentirao je prodaju udjela u Fortenovi arapskom investitoru, no nije želio odgovoriti na pitanje je li SOA znala za prodaju. Ipak, rekao je da se obavještajni sustav uključio u priču.

Premijer Plenković komentirao je prodaju udjela u Fortenovi arapskom investitoru. "Kolege iz Ministarstva vanjskih poslova dosta su komentirali na tu temu. Vidjeli ste i priopćenje. No najvažnija točka je da kompanija funkcionira i funkcionira dobro. Pred našim očima kolabirala je prije pet godina, i urušavala se, ali je intervenirala vlada.

Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije.

Napominjemo, u Uredbi EU o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbanka, uz odobrenja nadležnih tijela", rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.

"Vidjet ćemo je li to stvarni ulagač"

"Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja za preuzimanje, onda se dio suvlasnika odlučio ne participirati u toj transakciji i transakcija se nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da Sberbanka nije nikoga informirala.

Vidjet ćemo uopće o kome se radi i da li je stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio uz PR agenciju, da li je transakcija zakonita. Tu moramo dobro sagledati što se događa, pa ćemo onda donositi odluke. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcionira", kazao je.

Na pitanje je li imao neslužbene informacije o tome, odgovara: "Zatražio sam da se naš obavještajni sustav uključi kada su odustali mirovinci."

Na pitanje je li se ulagač već javio Vladi, Plenković je odgovorio da je čitao o tome da je tražio sastanak. 

Upitan je li SOA-a imala saznanja o transakciji, premijer je kratko odgovorio novinarima da o tome pitaju SOA-u.

Na pitanje je li novi arapski investitor zatražio sastanak s njim, odgovara: "Ja čitam da je već tražio sastanak, ali ne znam ništa." Upitan je li SOA znala za kupnju udjela u Fortenovi, Plenković je rekao: "Pitajte SOA-u."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.