Plenković: Rusija potkopava Europu, naša podrška će Ukrajinu dovesti do pobjede

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković govorio je na početku današnjeg summita o podršci Ukrajini u Dubrovniku, a nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i potpisivanja sporazuma o suradnji dviju zemalja.

"Danas želimo dotaknuti tri točke. Jedna od tih točaka je odnos s Europskom Unijom. Također jedna je točka prekid stradanja u Ukrajini i podrška koju možemo ponuditi putem međunarodnih sporazuma. Mi smo jedna od zemalja koja ne odustaje od podrške Ukrajini. Danas Hrvatska stoji uz Ukrajinu i pruža punu podršku i pomoć. Tako je bilo od prvog dana ruske invazije koja traje gotovo tisuću dana. To će biti tako u studenom, kao što nam je predsjednik Zelenski naglasio tijekom sastanka jutros. Doista smo sretni što je ovo treći sastanak na vrhu Ukrajina i jugoistočna Europa", rekao je na početku summita premijer Andrej Plenković, prenosi HRT.

Dodao je kako se tijekom drugog summita usredotočilo na temu deminiranja. "Sada na trećem summitu govorit ćemo o gospodarskoj pomoći i o potpori u vidu vojne pomoći. Hrvatska je ponudila svoju stručnost u području skrbi za veterane, u području razminiranja i u području mirne reintegracije te u poslijeratnom razdoblju i u području procesuiranja ratnih zločina. Primili smo i velik broj prognanika iz Ukrajine i ovdje je i velik broj djece iz Ukrajine. Susret s njima danas bio je doista dirljiv", istaknuo je Plenković.

Također je rekao kako su predsjednik Zelenski i on danas potpisali sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine. "I tu smo definirali načine na koje Hrvatska može ponuditi potporu Ukrajini kao zemlja koja je pretrpjela ratna stradanja i primila puno manju potporu međunarodne zajednice nego što je to danas moguće za Ukrajinu. I zato sam ponosan da Ukrajini možemo ponuditi takvu potporu i što smo danas organizirali ovaj sastanak na vrhu kao potvrdu naše potpore", rekao je Plenković.

Plenković: Ukrajinska borba je jednako važna i Ukrajini i Hrvatskoj

Rekao je kako je ponosan što je ovdje velik broj predstavnika zemalja u regiji i šire te im zahvalio što su došli na sastanak. "Naša zajednička deklaracija koju ćemo danas potpisati naglašava nastojanje ove regije, koja se upoznala s ratom, da pruži punu potporu. Neke od zemalja članice su u EU, neke su na putu da postanu članice, a neke nisu, i Hrvatska nudi punu potporu Ukrajini u njenom pristupu EU zajedno s Moldavijom, isto tako i Bosnom i Hercegovinom vidimo to kao izrazito bitan dio dinamike proširenja EU koja će uslijediti nakon rješenja sukoba sa Rusijom", naveo je Plenković.

Kazao je kako Hrvatska danas uživa privilegije, ali isto tako i prima punu odgovornost koju donosi članstvo u EU. "Znamo da je jako teško provesti sve reforme koje su potrebne da bi se pristupilo ovom bloku. Zato želimo pohvaliti nastojanje Europske unije i želimo pohvaliti nastojanje Ukrajine na njenom putu u Europskoj uniji koja je već podigla standarde demokracije i nastoji provesti predano razne reforme. Riječ je o procesu proširenja u kojem mnogi sudjeluju, mnogi koji su danas ovdje s nama i doista mi vidimo to proširenje kao jedan od prioriteta.

Pritom je izrazito važna sigurnosna politika koja je također povezana s podrškom koju ovdje nudimo Ukrajini, koja svjedoči o tome da svi zajedno njegujemo iste vrijednosti. Ukrajina bi trebala pristupiti Europskoj uniji i NATO-u i borba Ukrajine je važna i za nas koliko i za Ukrajinu. Ukrajinci izrazito hrabro brane svoje domove i to je nešto za što se bore već nekoliko godina. Svim srcem smo uz njih i cijenimo žrtvu koju podnose za svoju zemlju", kazao je Plenković.

Plenković: Rusija potkopava Europu, naša podrška će Ukrajinu dovesti do pobjede

Dodao je kako obrana protiv ruske agresije nije samo pitanje solidarnosti s Ukrajinom koja se brani za svoj opstanak, već kako je i riječ o ključnom geopolitičkom interesu za sve. "Nije Rusija samo napala Ukrajinu, već ona potkopava same temelje i načela europskih vrijednosti. Svaka zemlja ima pravo na samoopredjeljenje, ima pravo odabrati svoje partnere i svoju budućnost. To je kamen temeljac demokracije nakon hladnog rata. Danas u Hrvatskoj znamo koliko smo tijekom ovih kriznih godina podupirali svoje građane kroz razne pakete kako bismo postigli i održavali koheziju i branili građane od energetske krize. Naš LNG terminal omogućio nam je energetsku neovisnost u postojećem kontekstu", rekao je.

Kazao je kako bi neosuđivanje Rusije za napad na Ukrajinu ohrabrilo i druge autoritarne režime da učine slično ili isto. "U jugoistočnoj Europi ne smijemo dopustiti da se to događa, ne smijemo dopustiti niti takve mogućnosti i moramo ustati u obranu zajedničkih vrijednosti. Znamo da se koriste razni kanali u nastojanju da se destabilizira mir u ovoj regiji. Međutim, postoje snažni stupovi na kojima europske demokracije počivaju koji to neće omogućiti.

Hrvatska, koja je prošla uspješnu mirnu reintegraciju, doista može poslužiti kao vrijedan primjer u poslijeratnom razdoblju s Ukrajinom. Zato je naš sastanak na vrhu danas izrazito važan i zašto je važno naša trajna potpora Ukrajini. Dakle, ne pomažemo samo sada u ovoj krizi, nego time ulažemo u stabilnu i odlučnu budućnost za našu djecu u cijeloj Europi. Naša odlučna predanost da pružimo potporu Ukrajini trebala bi bez sumnje donijeti do njene pobjede", naglasio je uvodno premijer Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.