Otac joj je zaratio s Crkvom, a ona je od Britanije napravila silu

Foto: Wikipedia

Elizabeta I. bila je posljednja monarhinja iz dinastije Tudor, a vladala je krajem 16. stoljeća. Preminula je 1603. godine, a iza sebe ostavila kraljevinu fokusiranu na pomorska istraživanja koja je uskoro postala prava sila. Danas se smatra jednim od najvažnijih engleskih vladara te ostaje prisutna u pop kulturi.

Kći fatalne engleske kraljice

Elizabeta se rodila u turbulentnom periodu engleske povijesti. Njen je otac Henrik VIII. zaratio s Katoličkom crkvom kako bi se razveo. 1533. godine uspio je oženiti svoju drugu ženu, strastvenu i karizmatičnu Anne Boleyn. Od nje je očekivao da će roditi puno sinova nasljednika, no Anne je rodila samo jednu djevojčicu, doduše vrlo zdravu i pametnu. Dala joj je ime Elizabeta.

Henrik VIII. i Anne Boleyn

Elizabeta je postala kraljicom Engleske 1558. godine. Na početku svoje vladavine najviše se bavila religijskim pitanjima koja joj je ostavio otac. Pomirila je katolike i protestante te donijela Elizabetanski kompromis po kojem se Engleska vratila protestantizmu, ali je zadržala određene obrede i običaje iz katoličanstva. U svojim naumima je uglavnom uspjela i ugasila vjerske napetosti u zemlji.

Sukob sa Španjolcima i istraživanje Novog svijeta

Engleska kraljica također se sukobila sa Španjolskom. Njena ideja bila je napraviti od Engleske pomorsku silu, no već razvijena španjolska flota i iskustvo nisu to omogućavali. 1588. godine dogodila se bitka između španjolske i engleske flote. Španjolski kralj opravdao je invaziju na Veliku Britaniju pod izlikom krive i prave vjere, no bio je kompletno potučen, a engleski brodovi potom su mogli slobodnije istraživati Novi svijet.

Prije nego što su Englezi potopili španjolske brodove, pljačkali su ih. Francis Drake bio je kraljičin miljenik, ali više od toga bio je dobar gusar. Tijekom svoje karijere opljačkao je desetke španjolskih putničkih brodova i tako se obogatio. U jednoj od svojih ekspedicija bježao je od Španjolaca pa morao preploviti Pacifik.

Zadnje godine svoje vladavine Elizabeta je posvetila sponzoriranju naseljavanja Novog svijeta. Englezi su naselili mjesto Roanoke, gdje je kolonija propala dva puta, a nakon njezine smrti napokon su uspjeli u svom naumu te osnovali Jamestown 1607. godine.

Elizabeta je umrla bez potomaka. S njom završava dinastija Tudor, a uskoro na vlast dolazi dinastija Stuart koja će ostati aktualna do 18. stoljeća. Elizabetu često zovu i Djevičanskom, a američka savezna država Virginia nazvana je po njoj.

Elizabeta u vrijeme svoje koronacije

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.