Pokrenut wero, europski digitalni novčanik

Ilustracija: wero

Skupina europskih banaka i financijsko-tehnoloških tvrtki objavila je danas da je trgovcima i potrošačima omogućila mobilno plaćanje sustavom wero, signaliziravši konkurenciju američkim kartičarskim i digitalnim divovima i financijsko-tehnološkim tvrtkama.

"Trgovci koji koriste Computopovu platformu Paygate sada imaju pristup werou", objavila je Europska inicijativa za plaćanje (EPI).

Sustav je osmišljen po uzoru na švicarski Twint, a obuhvaća 14 europskih banaka, uključujući nizozemske ABN Amro i ING, francuske BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, Deutsche Bank.

Projekt podržavaju i tvrtke za obradu plaćanja Worldline i Nexi koje posluju i u Hrvatskoj.

"Digitalni novčanik koji će smanjiti troškove"

Cilj je europskim trgovcima i potrošačima omogućiti međusobne novčane transfere i transakcije u maloprodaji digitalnim novčanikom koji bi trebao eliminirati posrednike u plaćanju i smanjiti troškove. 

EPI želi konkurirati američkim financijskim divovima poput Mastercarda i Vise, te Googleovim i Appleovim aplikacijama i Paypalu, napominje novinska agencija dpa.

"Uz transakcije, vizija za wero obuhvaća i usluge s dodanom vrijednošću, uz potencijalno uključivanje inovativnih opcija 'kupi odmah, plati kasnije' koje bi podržale banke, te provjeru digitalnog identiteta (e-ID) i integraciju programa maloprodajnih tvrtki za nagrađivanje 'lojalnosti'", stoji na internetskoj stranici EPI-ja.

"Do sada nismo imali vlastiti zajednički sustav"

Wero će ojačati europski suverenitet u platnom prometu, ustvrdio je član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica (DSGV) i predsjednik nadzornog odbora EPI-ja Joachim Schmalzl.

"U Europi do sada nismo imali vlastiti zajednički sustav plaćanja", rekao je Schmalzl.

Čak i etablizirani sustavi poput njemačkog Girocarda i francuskog Cartea Bancaira obavljaju prekogranična plaćanja uz podršku kompanija izvan Europe, naglasio je.

"Wero će dokinuti tu ovisnost održivo i na dulji rok i ponuditi europsku alternativu i time, između ostalog, zadržati dodanu vrijednost na području transakcija plaćanja u Europi", poručio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.