Pokrenuta istraga protiv komandanta JNA. Njegovi vojnici pobili civile i spalili selo

Screenshot: YouTube

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci danas je izvijestilo da je zbog ratnog zločina u Saborskom, gdje je 1991. ubijeno najmanje 37 civila, pokrenulo istragu protiv bivšeg 82-godišnjeg komandanta JNA, srpskog državljanina, a neslužbeno se doznaje da se radi o Slobodanu Đorđeviću.

Tužiteljstvo je izvijestilo kako sumnja da je okrivljeni 82-godišnjak tijekom oružanog sukoba između pripadnika hrvatskih oružanih i policijskih snaga s paravojnim formacijama tzv. Republike SAO Krajine kao komandant JNA postupio protivno odredbama međunarodnog prava.

Navode da je u cilju uništenja legalnih vojnih postrojbi Republike Hrvatske smještenih na prostoru Saborskog, okupacije te protjerivanja i uništenja preostalog hrvatskog stanovništva na tim prostorima, zapovjedio napad na mjesta Borik, Saborsko, Funtana, Panjići i Kuselj.

"Propustio je spriječiti nezakonita postupanja i kazniti počinitelje"

Njemu podčinjeni oficiri, iz više paravojnih formacija, na temelju te zapovijedi 12. studenog 1991. izvršili su organizirani napad na Saborsko i okolna mjesta te su iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja, potpomognuti avionima, neselektivno, bez odabira vojnih ciljeva, uništavali nebranjene civilne objekte i stanovništvo.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik tijekom okupacije Saborskog i okolnih mjesta, iako je morao znati da pripadnici njemu podređenih postrojbi na terenu ubijaju i zlostavljaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, propustio spriječiti nezakonita postupanja i kazniti počinitelje te je dopustio nastavak tih radnji pristajući na posljedice protupravnih radnji", izvijestilo je tužiteljstvo.

Ističu da je tom prilikom ubijeno najmanje 37 osoba u Saborskom i bližoj okolici te su porušene i spaljene obiteljske kuće i gospodarski objekti (ukupno 1171), a oštećeni su i srušeni svi infrastrukturni i društveni objekti na tom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.