Policija u jednoj akciji oduzela 505 vozačkih, objavila detalje o rekorderima

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

Policija je u akciji ROADPOL, koja je trajala tjedan dana, oduzela čak 505 vozačih dozvola diljem Hrvatske. Kako je danas priopćio MUP, operativna akcija na alkohol i droge temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2023. godinu provedena je 17. - 23. lipnja 2024. u svim zemljama članicama ROADPOL-a, odnosno Europske mreže prometne policije.

U okviru tjedne akcije na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj proveden je i pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu. Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Naime, konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na smanjenje sigurnosti u prometu, podsjećaju iz policije. 

2023. godine u nadzoru prometa na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj utvrđeno je ukupno 35.454 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, što u odnosu na 2022. godinu predstavlja smanjenje od 2.2%, navode u priopćenju MUP-a, pa dodaju da je lani 4338 vozača motornih vozila pod utjecajem alkohola skrivilo prometne nesreće.

Što su napravili ove godine?

Ove godine su tijekom jednotjedne akcije krajem lipnja policajci diljem države kontrolirali ukupno 17.670 vozača, a pritom su utvrđena 683 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok su utvrđena 43 prekršaja vožnje pod utjecajem droge.

Trojica vozača bila su istovremeno pod utjecajem alkohola i droge, a najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4.2 g/kg utvrđena je biciklistu na području Policijske uprave virovitičko-podravske.

Za vrijeme trajanja operativne akcije oduzeto je 505 vozačkih dozvola, navode u MUP-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.