Amerika podržava sve što Izrael radi protiv Hezbolaha, ali o tome šuti

Foto: Profimedia

Visoki dužnosnici Bijele kuće privatno su rekli Izraelu da će SAD podržati njegovu odluku da pojača vojni pritisak na Hezbolah, čak i dok je Bidenova administracija posljednjih tjedana javno pozivala izraelsku vladu da smanji svoje napade, prema američkim i izraelskim dužnosnicima.

Predsjednički savjetnici Amos Hochstein i Brett McGurk, koordinatori Bijele kuće za Bliski istok, rekli su visokim izraelskim dužnosnicima posljednjih tjedana da SAD podržava opću strategiju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da preusmjeri izraelski vojni fokus na sjever, prema Hezbolahu, kako bi natjerao tu grupu da se uključi u diplomatske razgovore s ciljem okončanja sukoba, rekli su dužnosnici za Politico.

Nisu svi unutar Bijele kuće bili za ovu ideju

Nisu svi u administraciji podržavali ovu izraelsku promjenu unatoč podršci unutar Bijele kuće, rekli su dužnosnici. Odluka o fokusiranju na Hezbolah izazvala je podjele unutar američke vlade naišavši na protivljenje iz Pentagona, State Departmenta i obavještajne zajednice, koji su smatrali da bi izraelski potez protiv iranske milicije mogao uvući američke snage u još jedan sukob na Bliskom istoku.

Politico je o tome razgovarao s dva izraelska i četiri američka dužnosnika, od kojih je većina zatražila anonimnost kako bi slobodno govorila o osjetljivim diplomatskim razgovorima. Američko nacionalno vijeće za sigurnost odbilo je išta komentirati.

Danny Danon, izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, jučer je odbio komentirati privatne razgovore između izraelskih vođa i američkih dužnosnika kad su ga pitali o razgovorima Hochsteina i drugih.

"Ne tražimo uvijek dozvolu za sve što radimo", rekao je o dvjema zemljama dodavši: "Mislim da ono što govore javno odražava cilj koji žele postići, a to je diplomatsko rješenje, kojemu mi nismo protivni."

Razdvajanje sukoba

Sredinom rujna izraelski su dužnosnici naveli da se njihova vojska priprema za ovu promjenu, ali nisu dali detalje. Hochstein i McGurk prenijeli su izraelskim kolegama da iako još pozivaju na oprezan pristup, trenutak bi mogao biti povoljan za takav potez, osobito nakon što je Hezbolah značajno oslabio proteklih mjeseci.

Hezbolah je dugo tvrdio da će stupiti u razgovore s Izraelom samo ako postigne primirje s Hamasom, s kojim se bori u Gazi. No američke procjene ukazivale su na to da Hamas u tom trenutku vjerojatno neće pristati na primirje. To je značilo da bi sada mogao biti trenutak za fokusiranje na Hezbolah i razdvajanje dvaju sukoba.

Ovaj posljednji sukob s Hezbolahom počeo je dan nakon 7. listopada, kad je skupina počela ispaljivati rakete iz Libanona na Izrael, što je na kraju prisililo desetke tisuća civila da napuste to područje s obje strane. Hamas je 7. listopada pokrenuo svoj rat protiv Izraela iz Gaze.

"SAD može željeti diplomaciju i podržavati jače napade Izraela protiv Hezbolaha"

Američki dužnosnici nisu znali puno o tome što Izrael planira, ali iako su podržavali pritisak Izraela na Hezbolah, upozoravali su na oprez. Upozorili su da bi Izrael, ako pretjera, mogao riskirati eskalaciju situacije u sveobuhvatan regionalni rat, što administracija pokušava izbjeći gotovo godinu dana. Također su naglasili da je jedini način za okončanje sukoba diplomatski sporazum.

Dužnosnici obavještajne zajednice, u brifinzima i razgovorima s članovima Kongresa prošlog tjedna, rekli su da su sve više zabrinuti zbog potencijala za izravnu kopnenu konfrontaciju između Izraela i Hezbolaha. Slični razgovori odvijali su se u State Departmentu, gdje su dužnosnici bili zabrinuti zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Libanonu.

Neki u administraciji kažu da ono što izgleda kao nesuglasica zapravo predstavlja američki pristup ovom sukobu.

"Obje stvari mogu biti istinite - SAD može željeti diplomaciju i podržavati veće ciljeve Izraela protiv Hezbolaha", rekao je visoki američki dužnosnik. "Jasno je da administracija pazi da ne prijeđe liniju, samo nije jasno gdje je ta crta", dodao je.

SAD javno govorio jedno, a iza kulisa podržavao nešto drugo

Iza kulisa Hochstein, McGurk i drugi visoki američki dužnosnici nacionalne sigurnosti opisivali su izraelske operacije u Libanonu kao povijesni trenutak koji će oblikovati Bliski istok nabolje u godinama koje dolaze.

Razmišljanje je sljedeće, piše Politico: Izrael je uništio vrh zapovjedne strukture Hezbolaha u Libanonu, ozbiljno potkopao sposobnosti te skupine i oslabio Iran, koji je koristio Hezbolah kao proxy i sredstvo za projiciranje moći.

Čini se da su unutarnje podjele u administraciji donekle nestale posljednjih dana, a visoki američki dužnosnici sastali su se jučer u Bijeloj kući s predsjednikom Joeom Bidenom kako bi razgovarali o situaciji na terenu. Većina se složila da sukob, iako osjetljiv, može pružiti priliku za smanjenje iranskog utjecaja u Libanonu i regiji.

Ipak, Bijela kuća hoda po tankoj liniji, rekli su američki i izraelski dužnosnici. Bidenova administracija želi podržati izraelske akcije protiv skupine koju je SAD proglasio terorističkom, koja je ubila Amerikance i prijeti regiji. No nije joj ugodno u potpunosti podržati izraelsku kampanju ili to učiniti javno jer se boji da će se time previše uvući u libanonski teritorij i izazvati sveopći rat, rekao je jedan američki dužnosnik.

Javna poruka administracije Izraelu i dalje je: izbjegavajte eskalaciju i nastavite s diplomatskim pregovorima s Hezbolahom, posebno s prijedlogom 21-dnevnog primirja koji su prošlog tjedna iznijeli SAD i Francuska.

Tako je bilo unatoč razvoju izraelske operacije. Ona je uključivala napade na tisuće operativaca Hezbolaha pomoću eksplozivnih pagera i voki-tokija, kao i uništenje vrha zapovjedništva Hezbolaha, uključujući napad u kojem je u petak ubijen njegov vođa Hassan Nasrallah.

Državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael i Hezbolah da prihvate primirje iako je, poput Bidena i drugih, bio zadovoljan zbog Nasrallahove smrti.

Pregovori o primirju u zastoju, Izrael nastavlja napadati Hezbolahove položaje

"U vezi s Libanonom, koje je najbolje rješenje za postizanje cilja stvaranja okruženja na sjeveru Izraela koje će ljudima omogućiti povratak u njihove domove? Kao što sam rekao, vjerujemo da je diplomatski put najbolji", rekao je u petak nakon vijesti o Nasrallahovoj smrti.

Kad su Bidena jučer na konferenciji za medije pitali je li zadovoljan ciljanom izraelskom kopnenom intervencijom u Libanonu, predsjednik je rekao: "Zadovoljan sam time što su stali. Sada nam treba primirje."

Međutim, pregovori o prijedlogu 21-dnevnog primirja, koje je prošlog tjedna najavio SAD, u zastoju su, rekao je jedan američki dužnosnik, dok Izrael nastavlja napade na Hezbolahove položaje preko granice u Libanonu.

Situacija se dodatno pogoršala jučer kad su izraelske specijalne snage prešle granicu ciljajući Hezbolahovu mrežu tunela i druga zapovjedna središta, rekao je drugi američki dužnosnik za Politico.

Izraelci su planirali pokrenuti znatno veću kopnenu invaziju na Libanon ovog tjedna, ali Bidenovi dužnosnici nagovorili su ih da odustanu tražeći od Izraela da bude selektivniji u vođenju svojih operacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.