Poljoprivredna komora: Dva mjeseca čekamo odgovore ministra, otežava nam rad

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži aktivaciju sredstava iz Europskog kriznog fonda za hrvatske poljoprivrednike pogođene klimatskim promjenama, posebice sušom i tučom, izvijestili su danas iz HPK te također pozvali ministra poljoprivrede Josipa Dabru na bolju suradnju s poljoprivrednicima.

Podsjećaju kako su nedavno uputili dopis potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipu Dabri u kojem se traži da Ministarstvo poljoprivrede zatraži od Europske komisije (EK) financijsku pomoć iz europskih financijskih rezervi, za hrvatske poljoprivrednike čije su proizvodnje tijekom ljeta bile suočene s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, te imaju veliku štetu na  usjevima i proizvodnji.

S obzirom na to da se Hrvatska suočava s iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima, uključujući sušu i tuču, HPK je zatražio da se sredstva iz robnih rezervi osiguraju i za Hrvatsku.

"Naša poljoprivreda doživjela je značajne gubitke, a prve procjene govore da štete uzrokovane sušom prelaze 130 milijuna eura, dok štete od tuče sigurno nadmašuju 10 milijuna eura", kažu u HPK-u.

Poljoprivrednici pet zemalja dobili potpore

Napominju kako je zahtjev hrvatskih poljoprivrednika upućen nakon odluke EK-a prema kojoj će biti mobilizirano 119,7 milijuna eura iz poljoprivrednih rezervi za potporu poljoprivrednicima u Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Italiji i Rumunjskoj.

"U ovoj teškoj situaciji, HPK je apelirala na ministra da se izbori za potrebnu potporu koja će omogućiti i našim poljoprivrednicima obnovu proizvodnje i prevladavanje izazova s kojima se suočavaju", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Navodi kako države članice imaju mogućnost nadopuniti iznose dodijeljene od EK-a do 200 posto iz nacionalnih sredstava, što bi Hrvatskoj moglo omogućiti dodatnu pomoć za poljoprivrednike.

HPK: Ministar mjesecima ne odgovara na dopise

Iz Komore su pozvali i ministra Dabru na "bolju suradnju s poljoprivrednicima". Traže i da se Ministarstvo očituje o brojnim HPK-ovim dopisima, a na koje, kako tvrde, i dalje nema odgovora.

HPK naime u ime poljoprivrednih proizvođača traži očitovanje o nizu dopisa i zahtjeva za sastanke koji su upućeni u posljednja dva mjeseca, vezanih za probleme brojnih sektora poljoprivredne proizvodnje.

"Molimo ministra i njegove suradnike da se očituju na brojne molbe i dopise koje smo posljednja dva mjeseca uputili prema Ministarstvu poljoprivrede", istaknuli su iz Komore napominjući kako na žalost do sada nisu primili odgovore na većinu svojih zahtjeva.

Tvrde da to otežava njihove aktivnosti i sprječava ostvarenje ciljeva hrvatske poljoprivrede te otežava rad i poslovanje poljoprivrede kao strateške grane hrvatskog gospodarstva.

"Svjesni smo izazova s kojima se suočavate, no smatramo da je nužno uspostaviti otvoreniji dijalog i bolju suradnju između Ministarstva i Komore te ubrzati rješavanje naših problema", kazali su iz HPK-a.

"Pozivamo Dabru na konstruktivan razgovor"

Ističu kako poljoprivredna zajednica želi i treba promjene koje će doprinijeti razvoju održive poljoprivrede te omogućiti poljoprivrednicima bolje uvjete poslovanja.

Samo je zajedničkim djelovanjem moguće postići konkretne pomake i rješenja koja su potrebna, mišljenja su u Komori.

Stoga pozivaju Dabru na "konstruktivan razgovor" odgovor na brojne zahtjeve HPK- u što kraćem roku.

Iz HPK podsjećaju kako su među ostalim tražili sastanak o isplati preostalih potpora, štetama u proizvodnji purana uslijed ptičje gripe, a poslan je i zahtjev za sastanak sa svinjogojcima, kao i onaj o utjecaju klime i štetama itd.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.