Pomorci bili ispod rampe zbog brtve koja je propuštala more?

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

TRI SU DANA prošla od tragične nesreće na rivi u Malom Lošinju u kojoj su život izgubila tri pomorca, dok je četvrti teško ozlijeđen.

Život su izgubili 58-godišnji vođa stroja iz Vinišća Boško Kostović te kormilari, 38-godišnji Marko Topić iz Solina i 54-godišnji Denis Šarić iz Zadra. Na njih je u nedjelju oko 15:30 pala više tona teška rampa, koja služi za ulazak vozila na trajekt Lastovo. 

U trenutku pada ispod rampe su bili vođa stroja i dvojica kormilara te prvi časnik palube, koji je jedini preživio, a s teškim tjelesnim ozljedama helikopterom je prebačen u riječku bolnicu. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci istog su dana naveli da su četvorica stradalih radnika obavljala pregled rampe. 

Pomorci bili ispod rampe zbog odlijepljene brtve?

Jutarnji list večeras je objavio da su pomorci koji su poginuli išli popravljati gumu brtve koja se odlijepila pa je puštala more. U jednom je trenutku zapovjednik dotrčao na palubu tražeći da se rampa hitno osigura, no u tom trenutku ona je naglo pala, poklopila i ubila tri člana posade - vođu stroja i dvojicu kormilara, dok je časnik palube, koji je zadobio teške tjelesne ozljede, pao u more.

S njima je bio još jedan član posade koji se malo prije nesreće udaljio nekoliko metara i to mu je spasilo život. 

Neslužbeno: Rampa je bila tehnički neispravna

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Jutarnji list, uzrok pada rampe najvjerojatnije je njezina tehnička neispravnost. Čini se da je zakazao kočioni sustav koji bi trebao spriječiti slobodni pad u slučaju da su motori za dizanje i spuštanje rampe pogašeni, a klinovi za zaključavanje nisu bili postavljeni.

Kod tehnički ispravne rampe do slobodnog pada ne može doći ni u kojem slučaju, pa ni kod "ljudske greške" ako netko propusti postaviti klinove za zaključavanje kada je podignuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.