Posmrtna pripomoć: Kregarove kosti iz ormara izašle van

"MOJ NAJVEĆI krimen, barem u dijelu javnosti, je priča oko 'Posmrtne pripomoći' koja je isplivala na površinu dok sam obnašao dužnost Vladina povjerenika za Grad Zagreb. Neću ulaziti u to zašto je ta priča potencirana te tko je imao najviše koristi zbog mog izbacivanja iz igre, odnosno blaćenja mog imena, ali ću napisati da svi znamo tko već osam godina vlada gradom Zagrebom", objavio je danas kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Josip Kregar želeći još jednom razjasniti, kako sam kaže, jedinu aferu koja se može vezati uz njegove ime.

Stambeni kredit

Kako je pojasnio duži niz godina od kraja osamdesetih pa sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bio je predsjednik udruge Posmrtna pripomoć, koja je na početku imala 100 tisuća članova, a na kraju njegova mandata dvostruko više. Financijski rezultati i izvješća bila su i više nego dobra kada je 1995. godine napustio tu funkciju i otišao u SAD. Nakon povratka u Hrvatsku ponovno je bio u Upravnom odboru.

"Sporni trenutak je odobrenje stambenog kredita broj 071133 od 2. lipnja 1998. godine. Naime putem svoje štedionice 'Zlatica' Posmrtna pripomoć je davala stambene kredite svojim uposlenicima. Kredit je dobilo 18 osoba, a kamata je utvrđena na 7.5 posto na pet godina i uz valutnu klauzulu", objašnjava Kregar dodajući kako je kredit uredno vraćao.  Kregar podsjeća kako je kratko bio Vladin povjerenik za Zagreb, a 2000.godine predao je vlast Milanu Bandiću.

Cijeli slučaj proglašen klevetom

"Nakon što sam napustio funkciju povjerenika, sredinom ljeta 2000. godine krenuli su napisi o skandalima u 'Posmrtnoj pripomoći', a nisam ni znao da Financijska policija sve istražuje. Optužbe su bile različite, a mene se optuživalo za uzimanje kredita", kaže Kregar podsjećajući kako se u ono vrijeme branio sazivanjima konferencije za novinare u svom stanu kako bi pokazao svoje "bogatstvo", a nekada je postupao racionalno osporavajući "jedan po jedan" navod.

"Sve je istraženo i nije nađen nikakav temelj za odgovornost. Ni jedan zakon nije prekršen. Radi se o samostalnoj privatnoj ustavni koja nije učinila ništa kažnjivo i nije nastala šteta ili gubitak", tvrdi danas Kregar podsjećajući kako je cijeli slučaj na kraju proglašen klevetom.

Moralna odgovornost

"Ja takve tužbe nisam ulagao jer se to protivi mom javno izrečenom stavu o slobodi medija, što sam pisao i govorio. Dakle, kada se sve smirilo od afere nije ostalo ništa", rezolutan je Kregar koji kaže kako je sve izašlo u javnost onog trenutka kada je počeo otvoreno govoriti o mnogim nepravilnostima u Gradu Zagrebu.

"Ipak sam se smatrao odgovornim i priznao da nisam trebao prihvatiti taj kredit. Ispričao sam se i prihvatio moralnu odgovornost. Obećao sam i odjednom vratio preostali iznos kredita. Toliko i za one koji kažu da sam nanio štetu. Time sam smatrao da je sve okončano", zaključuje Kregar dodajući kako su mu mnogi savjetovali kako se u politici ne trebaju razjašnjavati afere te da je prošlo dovoljno vremena da se dokaže. Unatoč tome Kregar smatra kako je trebao i prije razjasniti priču o "Pripomoći" jer se sada "podgrijava stara juha za potrebe nove izborne kampanje". 

I.Ć.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.