Potvrđena optužnica protiv radnika psihijatrije na Rabu koji je silovao pacijenticu

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

Potvrđena je optužnica protiva Josipa Pereze (63) iz Barbata na otoku Rabu, koji se tereti da je lani u listopadu, kao tadašnji radnik psihijatrijske ustanove, silovao jednu pacijenticu.

Pereza je za Županijsku specijalnu bolnicu za psihijatriju i rehabilitaciju radio kao kućni majstor - vozač. Sada mu zbog silovanja i teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prijeti od pet do 12 godina zatvora.

Rabljanin je nakon otkrivanja slučaja završio u istražnom zatvoru, ali je pušten da se brani sa slobode. Dva tjedna nakon događaja dobio je izvanredni otkaz. 

Silovao je pa dao 10 eura i cigarete

Sve se dogodilo 7. listopada prošle godine od 14.40 do 14.50, piše lokalni riječki portal Burin. Pereza se optužuje da je pacijenticu s duševnim smetnjama pozvao da dođe na kavu u ured, prostoriju koju je koristio kao zaposlenik.

Odmah nakon što je ušla zaključao je vrata, pa od nje tražio da se skine, što je ona zbog straha i učinila. Optužnicom se tereti da ju je potom počeo dirati, na što je ona rekla da prestane. No unatoč tome tražio je i da ona njega dira po intimnim dijelovima tijela, što je odbila, opetovano mu govoreći da prestane.

Kućni majstor i vozač optužuje se da je nakon toga dirao razodjevenu pacijenticu po intimnim dijelovima tijela i počinio radnje koje naš zakon izjednačava sa silovanjem.

On sve poriče

Pereza je na sudu poricao da je počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Potvrdio je da je pacijentica bila u njegovom uredu, da je za sebe i nju skuhao kavu, ali je tvrdio da je sve ostalo na razgovoru i da joj je dao cigaretu, zadnju koju je imao.

Žrtva je, pak, kazala da ju je prilikom šetnje uhvatio za ruku i pozvao na kavu. Poslije gore opisanog događaja, ona navodi da joj je otključao vrata, dao deset eura i dvije kutije cigareta najavljujući skorašnji susret i govoreći joj da o tome nikome ne priča. 

Tijekom istrage saslušano je i nekoliko zaposlenica psihijatrijske bolnice kojima se pacijentica požalila. 

Nad žrtvom je također provedeno i vještačenje te je utvrđeno da ima "smanjene intelektualne kapacitete", ali da u inkriminiranom razdoblju nije bila psihotična i mogla je realno percipirati događaje iz okoline.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.