Povijesna presuda. Trump proglašen krivim po svim točkama optužnice

Foto: EPA

POROTA je u prvom kaznenom postupku protiv republikanca Donalda Trumpa odlučila da je bivši američki predsjednik kriv po 34 točke optužnice zbog afere s pornozvijezdom Stormy Daniels.

Trump je osuđen za lažiranje poslovnih zapisa u sklopu pokušaja sakrivanja isplate 130 tisuća dolara Stormy Daniels u zamjenu za njezinu šutnju o navodnoj aferi uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Trump je cijelo vrijeme gledao ispred sebe, osim u trenutku dok su porotnici čitali presudu. Tada je gledao u porotnike koji su čitali presudu.

Ovom presudom je Trump postao prvi bivši američki predsjednik koji je osuđen za kazneno djelo.

Trump: Ovo je namješteno

Trump je nakon presude održao govor u kojem je rekao da se radi o namještenom suđenju, te da ga Biden na ovaj način pokušava diskreditirati.

Kaže da sudac nije bio nepristran, te da se radi o sramotnom suđenju. Najavio je da će se nastaviti boriti. "Ova zemlja je otišla k vragu", rekao je.

"Ovo još nije ni približno gotovo", rekao je Trump i izašao iz sudnice.

Protiv Trumpa svjedočio njegov bivši odvjetnik

Michael Cohen, Trumpov bivši odvjetnik koji je navodno isplatio Daniels, ranije je na sudu rekao kako je obavijestio svog klijenta o isplati. Trumpovi odvjetnici prikazali su Cohena kao osuđenog kriminalca i lažljivca, podsjećajući na njegov boravak u zatvoru zbog porezne prijevare i laganja Kongresu.

Cohenova priča uglavnom se poklapa sa svjedočenjem Daniels i Davida Peckera, urednika tabloida koji je rekao da je radio s Trumpom i Cohenom na suzbijanju negativnog izvještavanja o Trumpu tijekom republikanske utrke za Bijelu kuću.

Čeka se odluka o kazni

Sudac Juan Merchan s njujorškog suda će naknadno odrediti kaznu, a izricanje je najavljeno 11. srpnja. Trumpu prijeti maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako osuđeni za takva djela često dobivaju kraće kazne, novčane ili uvjetne kazne. 

Ovom presudom SAD ulazi u dosad nepoznato područje uoči izbora 5. studenoga kada će se Trump, republikanski kandidat, suočiti s aktualnim predsjednikom, demokratom Joeom Bidenom. 

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Trump i Biden (81) u tijesnoj utrci, a istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazalo je da bi osuđujuća presuda Trumpa mogla koštati potpore neovisnih i republikanskih glasača.

Biden: Trumpa možemo poraziti samo na izborima

Američki predsjednik Joe Biden rekao je, nakon presude, da se Trumpa može poraziti jedino na izborima.

"Postoji samo jedan način da Donalda Trumpa držimo izvan Ovalnog ureda: glasačkim listićima", napisao je Biden na X. 

Bidenova kampanja je objavila da ova presuda pokazuje kako "nitko nije iznad zakona".

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.