Požar u nuklearki Zaporižji. Zelenski: Rusi je koriste za ucjenu Ukrajine i svijeta

Screenshot: X

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporižji koja je pod ruskom okupacijom pokrenula je ruska vojska, rekli su ukrajinski dužnosnici, prenosi Kyiv Independent.

Ruske snage zapalile su "veliki broj automobilskih guma u rashladnim tornjevima", rekao je Jevhen Jevtušenko, šef vojne uprave u Nikopolju, pozivajući se na izvore s druge strane rijeke u okupiranom Enerhodaru.

"Možda je ovo provokacija ili pokušaj stvaranja panike u naseljima na desnoj obali", rekao je.

Prema Jevtošenku, razina zračenja u postrojenju je normalna.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da Rusiju pozove na odgovornost za provokaciju.

"Sve dok ruski teroristi imaju kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", rekao je Zelenski u objavi na Telegramu. "Čekamo reakciju svijeta, čekamo reakciju IAEA-e."

"Od zauzimanja Rusija koristi nuklearnu elektranu Zaporižju samo za ucjenu Ukrajine, cijele Europe i svijeta", poručio je na X-u.

Podsjetimo, elektrana Zaporižja najveća je europska nuklearna elektrana, a pod ruskom je okupacijom od ožujka 2022. godine. Njezin položaj blizu linije bojišnice doveo je do povećanih rizika za nuklearnu sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.