Poznato tko je glavni krivac za globalni IT kvar, sami se javili

Foto: EPA

Sve veći broj vlada i institucija tvrdi kako iza velikog tehnološkog kvara koji je pogodio tvrtke i sustave diljem svijeta ne stoji hakerski napad, a krivca pronalaze u softveru tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sustavi, banke, telekomi, mediji i druge tvrtke, institucije i organizacije u petak imaju poteškoća u svom radu zbog velikog računalnog kvara koji im ruši sustave.

Australska vlada, švicarski ured za kibernetsku sigurnost, BBC i čelnik jedne ukrajinske banke među onima su koji vjeruju da je uzrok kvara softver Falcon Sensor, tvrtke za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

Greška te američke kompanije sa sjedištem u Austinu uzrokuje pad Microsoftovog operativnog sustava Windows i prikazivanje plavog ekrana, neformalno znanog kao "plavi ekran smrti", prenosi Reuters. 

Popravak će trajati

CrowdStrike svoj software Falcon predstavlja kao platformu "za sprječavanje upada uz pomoć objedinjenih cloud tehnologija koje zaustavljaju sve vrste napada – uključujući malware i još mnogo drugih".

Svjetski mediji pišu o načinu "zaobilaženja" ove greške, koji uključuje lociranje i brisanje jedne datoteke, no naglašavaju kako to u mnogo slučajeva neće odmah riješiti problem jer se u velikim sustavima ta radnja mora ručno ponoviti stotinu puta, što zahtijeva sate rada.

Što kažu u CrowdStrikeu?

Softverska tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike ranije je objavila da je identificirala problem koji stoji iza današnjeg masovnog, globalnog prekida rada sustava Windows.

Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja sigurnosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promjene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslana sugestija o mogućem rješenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.