VIDEO Predstavljeni novi gradski autobusi u Zagrebu: "Ovo su najmoderniji dizeli"

Foto: Index/Karlo Klasić

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas nove zagrebačke gradske autobuse. Na konferenciji za medije uz Tomaševića bili su šef ZET-a Marko Bogdanović te ministar prometa Oleg Butković. Riječ je o posljednjih 20 novih, niskopodnih autobusa sufinanciranih EU sredstvima.

Predstavljanje ste mogli pratiti uživo na Indexu

Tomašević predstavlja nove autobuse

Objavljuje Index Vijesti u Utorak, 21. veljače 2023.

Projekt vrijedan 24 milijuna eura

"Projekt nabavke vrijedan je 24 milijuna eura, i ovo je dosad najveći broj autobusa isporučenih ZET-u kroz EU fondove", rekao je šef ZET-a Bogdanović. Ove godine krenut će i projekt nabave novih tramvaja.

"Treća faza modernizacije je nabavka autobusa na alternativna goriva što pripremamo kroz suradnju s proizvođačima autobusa", dodao je Bogdanović.

Tomašević: Ovo su najmoderniji dizel busevi

Tomašević je svoje obraćanje otvorio rekavši da je ovo lijep dan za Zagrepčane i ZET.

"Ovo su najmoderniji dizel busevi i ovo je zadnja tura koju ZET nabavlja na klasična goriva. Dalje ćemo nabaviti autobuse koji će ići na vodik ili električne. Najnoviji autobusi se neće kvariti, bit će pouzdaniji vozni red, a emisije štetnih plinova bit će manje", ističe Tomašević.

Butković: Priprema se projekt tramvajske pruge do zračne luke

Butković je istaknuo da je ovo veliki trenutak za ZET dodavši da je od 2019. godine nabavljeno 109 autobusa.

"Učinjeno je mnogo za povećanje udobnosti i sigurnosti javnog prijevoza. Zagreb priprema projekt tramvajske pruge do zračne luke, projekti su u ozbiljnim fazama i vjerujem da ćemo sve projekte zajednički realizirati", rekao je Butković.

"U perspektivi će postojati 120 milijuna eura za nabavku autobusa na vodik ili električnih, ne samo u Zagrebu, nego i u drugim gradovima, dodao je Butković."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.