Prema Jamajci juri "potencijalno katastrofalan uragan". Jedan otok je već razoren

Foto: Profimedia

Uragan Beryl, koji je prošao kroz južne otoke na istočnoj obali Karipskog mora i gotovo ih sravnio sa zemljom, sada se kreće prema Jamajki, a očekuje se da bi tamo mogao stići danas poslijepodne.

Direktor američkog Nacionalnog centra za uragane dr. Michael Brennan kaže da bi uragan mogao imati katastrofalne posljedice za Jamajku. Upozorio je na "veliku štetu" na kućama, krovovima, drveću, dalekovodima i infrastrukturi te moguće olujne udare vjetra. Brennan je dodao da bi glavni grad Jamajke Kingston i drugi dijelovi na južnoj obali otoka mogli doživjeti "potencijalno razornu plimu i oseku, koji će stvoriti i po život opasnu situaciju".

Premijer: Nabavite osnovne potrepštine

Premijer Jamajke Andrew Holness upozorio je stanovnike da se opskrbe osnovnim potrepštinama, osiguraju domove, a brodove izvuku iz vode. Upozorio je da će opskrba električnom energijom i vodom vjerojatno biti prekinuta zbog mjera opreza kako bi se spriječili požari i oštećenja opreme.

Stanovnicima se preporučuje da se opskrbe svijećama i baterijama, a pritom ih se poziva na poseban oprez kad je riječ o paljenju vatre jer se očekuje da će intervencije vatrogasaca biti otežane. Stanovnici glavnog grada u redovima čekaju na benzinskim postajama kako bi napunili dodatne spremnike gorivom.

Službenica iz premijerovog ureda za informiranje smiruje situaciju, kaže da se vlada pobrinula za "sve kako bi se nosila s uraganom ove snage". Dana Morris Dixon dodala je da postoji više od 900 skloništa diljem zemlje i da su organizirani procesi evakuacije iz područja sklonih poplavama, prenosi BBC.

Dixon kaže da Jamajka ima dva fonda koji će pomoći u plaćanju obnove.

Ogromna šteta u Venezueli

Iako Venezuela nije bila na izravnom putu uragana Beryl, jake kiše izazvane olujom uzrokovale su smrtonosne poplave. Predsjednik Nicolás Maduro rekao je da su najmanje tri osobe poginule kada se izlila rijeka u sjeveroistočnoj državi Sucre. Članovi vladinog izaslanstva, koji su trebali pregledati štetu u Sucreu, za dlaku su izbjegli da i sami postanu fatalne žrtve oluje kada je na njih palo drvo.

Potpredsjednica Delcy Rodríguez bila je među ozlijeđenima, rekao je Maduro i dodao da je "ozbiljno ozlijeđena, ali pri svijesti". 

I otok Union razoren

Osim toga, gotovo svaki objekt na otoku Unionu, koji je dio Svetog Vincenta i Grenadina, sravnjen je sa zemljom ili teško oštećen nakon snažnog uragana Beryl. "Otok je u užasnom stanju nakon što je Beryl prošao. Gotovo svi su beskućnici. Jedva da je ijedna zgrada ostala stajati. Kuće su sravnjene, ceste su blokirane, električni stupovi leže po ulicama", kazala je Katrina Coy, koja je zatečena snagom uragana, piše BBC

 

 

Premijer Ralph Gonsalves je u jutarnjem obraćanju sažeo osjećaj šoka u karipskoj zemlji. "Opasni i razorni uragan ostavio je za sobom golemo razaranje, bol i patnju diljem naše nacije", rekao je. Obećao je da će reagirati što brže i uhvatiti se ukoštac s dugim popisom prioriteta.

Otočani ipak sumnjaju da vlada ima dovoljno resursa i radne snage da se suoči s problemima. "Nadam se da nam mogu poslati vojsku i obalnu stražu da nam pomognu. Nemam pojma mogu li obnoviti otok, nisam siguran", kazao je Sebastien. 

"Užasno nam je potrebna pomoć"

"Za ovo će biti potrebne milijarde, trajat će godinu ili više i trebat će nam međunarodna pomoć", dodao je. Katrina, direktorica lokalne udruge za okoliš, također je pozvala članove karipske dijaspore da pomognu na bilo koji način.

Posljedice na tom otočju vidljive su i iz zraka.

"Jako nam je potrebna pomoć. Oprema za hitne slučajeve, hrana, sve je to potrebno u ovom trenutku", napomenula je. Ona se godinama brinula o sigurnosti vode na otoku, što je vitalni resurs za male otočne zajednice na Karibima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.