Prevarantica iz Siska otela bolesno dijete s Malte: "Viđena je u Zagrebu, pomozite"

Foto: Obiteljski album/Andres Gerdes

OČAJNI otac Andreas Wil Gerdes s Malte obratio se Indexu s molbom da mu se pomogne u potrazi za jednogodišnjom kćerkom Aureliom Mitrom koja je posljednji put viđena u Zagrebu.

> Reagiranje na članak "Prevarantica iz Siska otela bolesno dijete s Malte: Viđena je u Zagrebu, pomozite"

"Moju kćer Aureliju Mitru, dijete s ozbiljnim zdravstvenim problemima kojoj je zdravlje opasno ugroženo, otela je majka Anika de Vilera koja je hrvatska državljanka. Unatoč sudskoj zabrani da dijete koje ima hidrocefalus i mora biti po nadzorom liječnika napušta Maltu, gdje je rođeno, Anika ju je odvela. Posljednji put su viđene u Zagrebu", rekao je za Index Andreas Wil Gerdes.

Nestanak djeteta prijavio je 3. ožujka ove godine nadležnim tijelima u Malti.

Majka djeteta Anika de Vilera, rođena Šljokavica, rodom je iz Siska te je osuđena serijska prevarantica osumnjičena za zapuštanje djeteta. Sudski postupci protiv nje provedeni su u Njemačkoj, odakle je deportirana, dok su na Malti još u fazi istrage.

"Anika je mentalno bolesna"

U Hrvatskoj je de Vilera postala poznata kad se ponudila da pro bono odradi PR za akciju prikupljanja pomoći za Noru Šitum, neposredno prije saznanja o sumnjivim isplatama novca.


Anika je za sobom ostavila niz vjerovnika i dobrostojećih partnera koji su financirali njezin život na visokoj nozi, a uskoro će, na zahtjev malteške policije, postati lice s Interpolove tjeralice.

Za Anikom očajnički traga i njezina majka Silvana Mršić Tramošljanin, koja živi u Njemačkoj i koja tvrdi da njena kćer pati od poremećaja dvostruke ličnosti i da boluje od manične depresije. Ona je za Index ispričala cijelu životnu dramu koju proživljava radi svoje kćeri Anike.

Posljednji put je s njom bila u svakodnevnom kontaktu u studenom prošle godine. Ističe kako za sve smatra odgovornim Anikinog bivšeg supruga Gustava Vileru, koji je kako kaže, da bi dobio skrbništvo nad njihovim sinom Gustavom juniorom, pomogao Aniki da s Aurelijom napusti Maltu.

Viđena kod Britanca

"Početkom ožujka Anika je viđena s Aureliom u kolicima u blizini Britanca u Ilici. Također je prije par dana gospođa iz Splita meni napisala poruku da je vidjela Aniku i djevojčicu kojoj je stavljala kapu na glavicu te joj se obraćala na engleskom. Anika i ja smo se posljednji put čule u studenom. Ništa mi nije govorila o svojim namjerama s Aureliom. U to vrijeme je Gustavo Vilera dobio skrbništvo nad njihovim sinom Gustavom juniorom rođenim 05.05.2011. u Zagrebu.


Anika se razvela od Vilere, ali je 31. kolovoza 2015. dok je još bila s njim u braku, također bila i u vezi s Andresom Gerdesom, poduzetnikom s Malte. On je otac njihove kćeri Aurelie, međutim, iz nama neobjašnjivih razloga Anika je kao oca djeteta navela Gustava Vileru, iako je test očinstva pokazao da je Aurelijin otac Andres. Sve je djelovalo stabilno kad smo se čule, premda, gledajući na Anikinu dijagnozu poremećaja dvostruke ličnosti s maničnom depresijom, život uz nju je prepun nepredvidivih promjena", rekla nam je Silvana Mršić.

Zbog sve većih problema s Anikom i njezinim načinom života te nebrigom za kćer, Andreas je pokrenuo postupak za skrbništvom nad Aurelijom. Na sudu je svjedočila i gospođa Jasna iz Hrvatske, koja je kao dadilja njegovala Aureliju od rođenja.

Andreas se brinuo za kćer u svojoj kući na Malti, ali krajem prosinca prošle godine Anika je odvela djevojčicu iz njegove kuće. Kako je nije željela vratiti ocu te je propustila nekoliko termina za liječnički pregled, Andreas je od suda zatražio zabranu izvođenja djeteta iz zemlje.

Aniki se gubi trag u veljači

Sud mu je zahtjev ispunio najviše zbog izričite zabrane liječnika da se djevojčica izlaže naporima, u koje spada i putovanje, pogotovo zrakoplovom, a i zbog sudskog postupka utvrđivanja roditeljstva.


Tijekom sljedeća dva mjeseca Anika je živjela s Aurelijom u izolaciji u vili na Malti, a od polovine veljače gubi joj se trag i jasno je da je napustila zemlju.

Anikina majka Silvana je uvjerena kako joj je u bijegu s Aurelijom pomogao bivši suprug Gustavo Vilera.

"Budući da je s njim bila u braku u vrijeme rođenja djevojčice, sigurno su na taj način prevarili graničnu policiju i kao oba roditelja, prema papirima, izveli Aureliju, unatoč zabrani suda. Inače Gustavo Vilera i Anika ne žive u zajednici od siječnja 2014., a do tada su živjeli u Zagrebu. Anika je već tad odselila na Maltu, gdje je bila u vezi s Andresom koji je s Malte.

Potom se Gustavo krajem 2015. isto preselio na Maltu, i to s novom partnericom Dijanom Golub. Andres ga je primio i živio je godinu dana besplatno kod njih kako bi djeca, Gustavo junior i Aurelia, bila skupa. U isto vrijeme sam ja, još tada ne znajući za njegove zle namjere, pomagala Gustavu tražeći od prijateljica po Zagrebu da ga i dalje privremeno prijave kako ne bi gubio pravo na boravak, budući da je on iz Južne Amerike. On je dobio privremeno skrbništvo nad sinom zbog Anikine dijagnoze po kojoj se vidi da nije u stanju sama voditi brigu o djetetu.

Kakva je to ironija. A kasnije upravo on pomaže Aniki da pobjegne s Aurelijom, o kojoj se svo vrijeme dobro brinuo njen tata Andres", ispričala nam je Silvana Mršić.

"Bivši suprug nije dao Aniki da mi se vrati"

Njena je kći Anika Šljokavica rođena 1981. godine u Sisku, a doba puberteta i adolescencije prisilno je, kaže, provela daleko od nje, u Donjem Vodičevu u BiH, kod oca.

"Anika je otišla od mene 1991. godine kao desetogodišnja duševno zdrava djevojčica, zajedno sa šestogodišnjim bratom. Otišli su kod oca jer je tada u Bosni bio mir, a u Hrvatskoj je počeo rat. Majka i ja ostale smo u Sisku i bile smo sretne da su djeca daleko od ratnih zbivanja, ali kad je i u Bosni počeo rat, moj bivši suprug više nije dopuštao djeci da se vrate.

Selili su se nekoliko puta, u Prijedor, natrag u Vodičevo te nekoliko puta u Beograd. Nije im dao ni da kontaktiraju sa mnom, bilo je perioda kad nisam čula djecu po devet mjeseci. Tko zna što je Anika sve vidjela tih ratnih godina, a i kasnije. Tada nije imala pravi dom, uvijek je bila u bijegu i mislim da ju je to zauvijek obilježilo.

Kriomice bi me nazivala telefonom kada je mogla, a kada je napunila 18, došla je kod mene u Kanadu, gdje sam tada živjela. Odmah sam primijetila da je često promjenjivog raspoloženja i da uvijek mora biti u centru pažnje. Ponašala se kao podvojena ličnost. Anika je htjela da se preselimo u Njemačku, gdje je došla s vizom za studiranje medicine.


Tada sam primijetila da stalno upada u probleme i traži partnere koji mogu podržavati njezin stil života. Kad bi došlo do nesuglasica, našla bi novog muškarca da je spasi od starih problema.

Luksuzan život

U to vrijeme Anika živi luksuzno i kreće se u bogatom društvu. Nije imala posao, a 2008. joj je zaprijetila deportacija jer nije priložila dokumente za ostanak u Njemačkoj na sveučilištu. Ubrzo je bilo jasno da održava način života za koji nije imala legalne prihode. Sud u Berlinu proglasio ju je krivom za tri prijevare, od kojih je najveća iznosila 360.000 eura. Sedam mjeseci zatvora nije odslužila jer je deportirana. Sud je procijenio da je to za Njemačku isplativije", ispričala nam je njena majka.

Kaže kako je potom upoznala Gustava Vileru s kojim je živjela u Zagrebu, gdje je 2011. rodila sina. U Zagrebu se, kaže, predstavljala kao osnivačica PR tvrtke iz Zagreba te je putovala po svijetu i odsjedala u skupim hotelima. Turističkoj agenciji koja je sve organizirala ostale su, kako kaže, tek nenaplative zadužnice na Anikinu tvrtku koja je otišla u stečaj.

U vrijeme dok je još bila u braku s Gustavom, započela je vezu s Andreasom Willom Gerdesom, 15 godina starijim dobrostojećim poduzetnikom, njemačkim državljaninom sa stalnim boravištem na Malti, pa se preselila k njemu, a kako je već navela, tamo se kasnije doselio i Gustavo Vilera.


"Tijekom vremena se počinju javljati vjerovnici koje je Anika oštetila, najviše tvrtke. Prvo se javila kompanija za iznajmljivanje vozila kojoj je ostala dužna jer je naručivala prijevoz šaljući fotografije bankovnih uplatnica koje nikada ne bi stvarno provela na naplatu. Unajmljivala je i jahtu na cijeli dan, za kupanje. Krajem 2016. sud na Malti donio je odluku da Anika de Vilera mora platiti 80.000 eura pozajmice, unatoč njezinoj obrani da ne može vratiti novac jer od plaće od 2200 eura, samo najam vile plaća 1600 eura. Sutkinja joj je rekla da promijeni životne navike.

Aureliji potrebna stalna liječnička njega

Anika je u sve lošijim odnosima s Andreasom, koji od nje traži objašnjenja za sve afere koje su isplivale. Kako je ona u rodni list njihove kćeri Aurelije Mitre upisala da je otac "nepoznat", a još je bila u braku s Gustavom, odmah nakon Aurelijina rođenja njezin otac Andreas napravio je DNK nalaz kojim je potvrdio da je biološki roditelj djevojčice. Aurelija je ubrzo nakon rođenja operirana zbog hidrocefalusa i potrebna joj je stalna njega i liječnički nadzor", rekla nam je Silvana, koja se nada da će se Anika vratiti s Aureliom na Maltu.


Istovremeno nam je Aurelijin otac Andres rekao da je jako tužan te da se boji za svoju kćer. Ističe kako je i malteški premijer upoznat sa situacijom, da će policija obavijestiti Interpol te da je dobio potvrdu da malteška policija surađuje s hrvatskom policijom koja je, kaže, dobro upućena u slučaj.

Kontaktirali smo i MUP, no nisu nam mogli niša odgovoriti, pozivajući se na zaštitu djeteta.

"U vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da s obzirom na odredbe Kaznenog zakona iz članka 178. Povreda privatnosti djeteta i  članka 307. Povreda tajnosti postupka nismo u mogućnosti ustupiti Vam tražene podatke", stoji u odgovoru Ureda glavnog ravnatelja policije.

Pokušali smo stupiti u kontakt s Anikom de Vilerom i Gustavom Vilerom, no nisu nam odgovorili na poruke.

Ukoliko imate bilo kakve informacije šaljite nam ih na desk@index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.