Priča o ukrućenom penisu među preporukama za vrtićku djecu

Foto: 123rf, Index

DRUŠTVENE mreže užarile su se od komentara na fotografiju koju je objavila jedna mama, a koja prikazuje priču koja se navodno djeci čita u zagrebačkim dječjim vrtićima.

“Ponekad se poželimo maziti i ljubiti. Pri tome se tatin penis ukruti i uđe u moju vaginu”, dio je teksta iz slikovnice “Mrvica raste u maminom trbuhu” Nele Moost. 

Naime, cilj ove priče je djeci objasniti kako su došla na svijet, a to prikazuje kroz sve faze razvoja djeteta: od spolnog odnosa, razvoja u majčinoj utrobi sve do poroda.

“Kad se tata i mama ljube na takav način, iz tatinog penisa u jednom trenutku izađe tekućina u kojoj je sjeme. Sjeme iz kojeg se mogu razviti bebe”, navodi se dalje. 

Ovaj tekst podijelio je roditelj u jednoj Facebook grupi.

“U vrtiću se djeca počinju zanimati za tijelo i kako nastaju bebe. Samo što njima trebaju kratki i jasni odgovori, a ovo je dosadno i dugačko. Osobno, bila bih jako sretna da mog sina uče o seksu i tijelu, a da u osnovnoj školi uče stavljati kondome”, kaže jedna mama, dok druga dodaje da je njenoj kćeri sporna priča bila dio sata prirode i društva u 2. razredu osnovne škole.

“Svima u razredu je bilo zanimljivo. Ja sam tad bila trudna i imala je priliku vidjeti kako mrvica raste. Za vrtić smatram predetaljnim, ali za školarce je u redu.”

Ipak, neke tekst smatraju primjerenim vrtićkoj dobi.

“Potpuno se slažem da je stvar u našim glavama i odgoju, demonizira se seks, a djeci su stvari vrlo jednostavne, otvorenih su i zdravih umova”, napisala je.

Da je doista riječ o slikovnici koja se nalazi na listi preporuka, dokazuje predloženi popis razvojno-primjerenih slikovnica koji je nastao na temelju obrade preporuka odgajatelja i stručnih suradnika iz dječjih vrtića grada Zagreba, Umaga, Čakovca, Crikvenice, Osijeka i Rijeke koji su ga smjestili u skupinu priča namijenjenih djeci u dobi od šest do sedam godina. 

Nakon upita Indexa vrtići uklonili slikovnicu s popisa preporučene literature

No, primjerice, u Dječjem vrtiću Šumska jagoda iz Zagreba nalazi se među preporukama za djecu staru pet godina, dok je u Dječjem vrtiću Smiješak u Koprivnici smatraju prikladnom za šest godina starosti.

Iz Dječjeg vrtića Šumska jagoda poručuju da nije odobrena od stručnog suradnika-pedagoga, ne čita se djeci u vrtiću i nije dio fundusa njihove knjižnice.

“Iako je na web stranici navedena slikovnica bila dio preporuke literature, izričito je bilo navedeno da je izvor te preporuke udruga Korak po korak. Naglašavamo da navedena slikovnica nije u fundusu literature Dječjeg vrtića Šumska jagoda, nije odobrena od strane stručnog suradnika pedagoga i slijedom toga nije slikovnica koja se na bilo koji način prezentira djeci bilo koje dobi, ili kao dio odgojno-obrazovno programa.”

Na internetskim stranicama Dječjeg vrtića Kustošija na popisu preporučene literature također se nalazila sporna slikovnica, a imaju je u vrtićkoj knjižnici, u dva primjerka, međutim zaključana je u ormaru knjižnice. 

“Ona je namijenjena odgojiteljima za njihovo individualno promišljanje na temu dolaska djeteta na svijet, no ista se ne čita djeci u vrtiću i ne lista s djecom u odgojnoj skupini. Radi diskutabilne kvalitete iste, prije dva sata skinuta je s naše web stranice”, kažu.

Grad Zagreb šalje nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje u dva navedena zagrebačka dječja vrtića

Iz Grada Zagreba pojašnjavaju da je člankom 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisano da u dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

“Sukladno svojim ovlastima, Gradski ured za obrazovanje je danas zatražio nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje u navedena dva dječja vrtića s ciljem utvrđivanja eventualnih propusta”, poručuju u dopisu koji potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

Gordana Buljan Flander: Dala bih manje detalja

Djeca su znatiželjna od rane dobi pa će se tako u nekom trenutku početi zanimati za to kako su došla na svijet.

“Važno je da im roditelj zna odgovoriti iskreno, ali i primjereno razvojnoj dobi. Ova slikovnica neće učiniti štetu ako se čita grupi djece, ali detalji mogu zbuniti neku djecu jer svatko ima drugačija predznanja. Čini mi se primjerenije čitati je individualno djetetu koje postavlja pitanja", komentirala je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander koja smatra da djeci prvo treba dati osnovne informacije, a postupno otkrivati više detalja.

"Za predškolsku dob bih dala manje detalja, ali uz jasnu uputu odgajateljima kako odgovoriti na daljnja pitanja djeteta ako se pojave. Nikako ne smijemo izbjegavati podučavanje djece o spolnosti. To ne treba ostati na jednom razgovoru, već treba biti proces kojim pratimo dječju zrelost i znatiželju. Ne treba dijete posramljivati jer ga zanima spolnost nego pristupiti toj temi odgovorno i zrelo, a onda ćemo i mi u očima djece biti osobe kojima će se otvoreno obraćati sa svojim pitanjima i osigurati točne i prave informacije", pojasnila je Buljan Flander.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.