Istraživanje: Crvi bez očiju i mozga mogu osjećati nešto što nalikuje na strah

Foto: Shutterstock

Koliko god se činilo nevjerojatnim, izgleda da crvi bez očiju, kralježnice i mozga ipak osjećaju bazične emocije. Nedavna istraživanja su pokazala da nematodi Caenorhabditis elegans imaju postojanu negativnu reakciju na električne šokove. Naime, ovaj oblić je dulje nakon primanja kratkog električnog šoka nastavio "bježati" velikim brzinama u laboratoriju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Nagoya City u Japanu i Sveučilišta Northeastern u SAD-u kažu da ovakva dugotrajna reakcija ukazuje na proživljavanje stanja nalik na strah. Čini se da trajanje i ozbiljnost negativne reakcije crva regulira specifični neuralni krug u njegovom jednostavnom živčanom sustavu, a ne izravna stimulacija motoričkog sustava.

Darwin: Čak i kukci izražavaju bijes, strah, ljubomoru i ljubav

"Ova svojstva se smatraju bitnim obilježjima emocija, što ukazuje na to da odgovor C. elegans na električni šok zapravo odražava oblik emocije sličan strahu", navode stručnjaci u istraživanju. Nedavni pokusi na rakovima, bumbarima i vinskim mušicama su pokazali da beskralježnjaci nakon specifičnih podražaja mogu iskusiti trajna pozitivna i negativna kognitivna stanja. 

Sam Charles Darwin je prije više od jednog stoljeća napisao da "čak i kukci izražavaju bijes, strah, ljubomoru i ljubav", iako se to uglavnom temeljilo na ljudskoj sklonosti ka antropomorfizaciji (pridavanje ljudskih osobina stvarima, pojavama, biljkama i životinjama), a ne na objektivnim eksperimentima. 

Kriteriji za utvrđivanje emocija

Unutar znanstvene zajednice postoji dio stručnjaka koji smatra da se emocije ne mogu izmjeriti na objektivan način i da bismo trebali u potpunosti izbaciti taj izraz. Drugi pak misle da bismo ipak trebali pokušati pristupiti emocijama na znanstveni način, piše Science Alert

Tako su biolozi David Anderson i Ralph Adolphs 2014. predstavili okvir za što objektivnije mjerenje emocija životinja. Oni smatraju da su emocije unutarnja stanja kojih životinja može, ali i ne mora biti svjesna, a koja potiču određeni podražaji. 

Prema Andersonu i Adolphsu, reakcija životinje na podražaj (bilo fiziološki, kognitivni ili bihevioralni), mora zadovoljiti četiri glavna kriterija da bi se smatrala emocionalnom: mora trajati nakon što podražaj nestane, mora se povećavati ili smanjivati s opsegom podražaja, mora dominirati nad drugim bihevioralnim reakcijama i mora biti dosljedna ovisno o vrsti podražaja. 

Bježali unatoč ponuđenoj hrani

Reakcija C. elegansa izgleda ispunjava barem tri od četiri kriterija, što sugerira da čak i crvi mogu iskusiti bazične emocije poput straha. Naime, nakon što su crvi tijekom 45 sekundi osjetili električnu izmjeničnu struju, nastavili su bježati od tog mjesta velikom brzinom više od dvije minute. 

Čak i kad su znanstvenici pored njih stavili hranu, crvi su za vrijeme proživljavanja tog stanja nastavili bježati i ignorirali obrok, što pokazuje da je njihovo negativno stanje nadjačalo pozitivne podražaje. Kad je šok trajao samo pet sekundi, crvi su bježali 1.5 minuta prije nego što su se konačno smirili. 

Sada su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo pokazuju li oblići poput C. elegans i pozitivna emocionalna stanja koja se temelje na nagradama poput hrane. 

Studija Electric shock causes a fleeing-like persistent behavioral response in the nematode Caenorhabditis elegans objavljena je u časopisu Genetics. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.