Prisegnula grčka vlada: U kabinet se vratila i krajnja desnica

LUKAS PAPADEMOS, čovjek koji će voditi novu koalicijsku vladu u Grčkoj, danas je na svečanosti koju je predvodio atenski arhiepiskop Jeronim II. položio svečanu prisegu.

Papademos je preuzimajući dužnost iz ruku bivšeg premijera Georgiosa Papandreoua kratko rekao: "S jedinstvom naroda, uspjet ćemo."

"Vrući krumpir" u rukama Papademosa

Papademos, bivši potpredsjednik Europske središnje banke, preuzeo je  vođenje vlade nacionalnog jedinstva koja je prije svega sastavljena od pripadnika dviju najvećih grčkih stranaka, Pasoka i Nove demokracije, koje su se o kriznoj koalicijskoj vladi uspjele dogovoriti tek nakon četiri dana žučnih rasprava.

Ključni položaj u novoj vladi, onaj ministra financija, i dalje će držati Evangelos Venizelos. Za novog ministra vanjskih poslova imenovan je član konzervativne Nove demokracije i bivši europski povjerenik Stavros Dimas.

Ulazak krajnje desnice u kabinet

Najveća novost u ovoj vladi jest ulazak pripadnika stranke LAOS, koji predstavljaju krajnju desnicu. ako je ministrom prometa imenovan 47-godišnji odvjetnik Makis Voridis, nekadašnji član desničarske mladeži. Državni tajnik za razvoj i trgovačku mornaricu postao je Adonis Georgiadis, koji je sudjelovao u objavi jednog zastrašujućeg antisemitskog pamfleta.

"Grčka ima vladu koja je rezultat političkog dogovora između triju stranaka, pri čemu je jasno da je bilo političke trgovine, pa sve sad ovisi o tome kako će ih premijer voditi", ocijenio je analitičar Kostas Paragopuk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.