Posuđivao je novac, uvijek u problemima. Postao je jedan od najvećih umjetnika ikad

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1606. godine rođen je Rembrandt, nizozemski umjetnik poznat po svojem bogatom i širokom opusu. Iza sebe je ostavio više od dvije tisuće crteža, bakroreza i slika. U njegovo vrijeme slikari bi se vrlo često limitirali na jedan stil u umjetničkom izražavanju, dok se Rembrandt isticao svojom raznovrsnošću; baveći se portretima, pejzažima, biblijskim prikazima, mitologijom i još mnogo toga.

Mladi Rembrandt u zlatnom dobu Nizozemske

Rodio se kao Rembrandt Harmenszoon van Rijn u Leidenu, malom gradu koji danas ima oko 100.000 stanovnika, no već je tada slovio kao važno obrazovno središnje Nizozemske. Njegov otac bio je mlinar, a majka kći pekara. Otac je pripadao nizozemskoj protestantskoj crkvi, a majka je bila katolkinja. Rastući u obitelji različitih religija, ali i u Nizozemskoj usred Tridesetogodišnjeg rata, religijski motivi bit će česti u njegovim slikama.

Tri stabla (1643.)

Kao dijete pohađa lokalnu školu te se upisuje na fakultet u Leidenu. Tijekom studija pokazuje sve više interesa za umjetnost te postaje šegrt starijeg umjetnika s kojim provodi tri godine. Kad je napunio 21 godinu života, otvara svoju radnju u rodnom gradu te počinje živjeti od svojeg umjetničkog rada. Uskoro prihvaća i prve učenike. Par godina kasnije upoznaje ga jedan od visokih državnika te ga zapošljava da osmisli djela za sudske prostorije u Hagu.

Kasnije se seli u Amsterdam te se počinje baviti portretima. Ondje upoznaje i svoju buduću suprugu Saskiju van Uylenburgh, koja je, za razliku od njega, bila plemićkog porijekla. Par je živio sretno u Amsterdamu, a Rembrandt je brzo postao cijenjen i poznat slikar u gradu, stoga su pristojno živjeli.

Noćna straža (1642.)

Financijski i privatni problemi

Međutim, Rembrandt će veći dio odraslog života provesti u financijskim problemima. Problemi nastaju nakon smrti Saskije 1642. godine. Rembrandt ostaje sam s jednogodišnjim sinom Titom, jedino dijete njega i Saskije koje je preživjelo rane godine. Zapošljava udovicu da se brine o sinu dok on prodaje umjetnine, a u međuvremenu stupa u ljubavni odnos s njom. To je par godina kasnije završilo, a udovica je tužila Rembrandta i tražila novčanu isplatu.

Saskijin portret

Svoju financijsku krizu više puta je rješavao posuđivanjem novca. Povjesničari kažu da je u krize uletio više puta zbog neprofitabilnih poslova, ali i zbog skupog načina života, koji nije mogao održavati u periodu kada je manje zarađivao od prodaje slika. Njegov najveći financijski slom dogodio se nakon smrti Saskije, kada je manje radio te se suočavao s nizom troškova oko ženine smrti.

Umro je 1669. godine u Amsterdamu kao poznati i priznati umjetnik. Njegovi učenici naglašavali su njegovu sposobnost da izađe iz okvira i koristi tehnike koje još nisu vidjeli. Rembrandt se također puno igrao sa sjenčanjem kako bi proizveo unikatne komade.

Do dan danas ostaje jedan od najvećih umjetnika zapadne civilizacije, a njegova djela često se smatraju bezvremenska i unikatna. Najveći dio njegovog opusa može se pogledati u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Rembrandtov sin Tit

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.