Proruska regija u Moldaviji: Vlast nas ignorira. Blokirala nam je banke

Ilustracija: EPA

Tjedan dana nakon što je Europska unija s Moldavijom pokrenula pregovore o članstvu, separatistička regija te zemlje požalila se danas da središnja vlast ignorira njezine prijedloge za rješavanje dugotrajnog spora te da je uvela "blokadu banaka". Čelnik proruske separatističke regije Pridnjestrovlje, Igor Krasnoselski rekao je veleposlaniku EU da je moldavska vlada ignorirala deklaraciju koju su predložili, a koja poziva na mirno rješenje.

"Deklaracija je dobar, pozitivan korak. Stajalište Moldavije, odbijanje potpisivanja dokumenta o miru, je neshvatljivo", rekao je Krasnoselski veleposlaniku EU-a Jānisu Mažeiksu, referirajući se na dokument za koji je rekao da je predstavljen u svibnju. "Svi, uključujući i moldavsku stranu, govore o miru i isključivanju agresije. Potpišimo i učinimo ovu želju jasnom", dodao je.

Ruska invazija zaustavila pregovore "5+2"

Krasnoselski je također rekao veleposlaniku da su bankovni računi pridnjestrovskih tvrtki u moldavskim bankama zatvoreni te im je ograničen pristup programima EU-a namijenjenima olakšavanju trgovine s Unijom. To, rekao je, predstavlja "blokadu banaka". Pridnjestrovske vlasti ranije su već osudile moldavske carine na robu koja izlazi i ulazi u regiju, tražeći pomoć Rusije.

Pridnjestrovlje, komad zemlje na granici s Ukrajinom, odvojilo se od Moldavije u posljednjim danima sovjetske vladavine i 1992. upustilo se u kratki rat s novom neovisnom državom, a djeluje uz snažnu potporu Moskve. Dvije strane egzistiraju jedna uz drugu uz nekoliko incidenata više od 30 godina.

Moldavija traži sveobuhvatno rješenje kojim bi ta regija bila potpuno integrirana u njezin teritorij. Ali, ruska invazija na Ukrajinu 2022. zaustavila je sve napore da se pronađe rješenje kroz pregovore "5+2" koji su uključivali Rusiju, Ukrajinu i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, kao i Europsku uniju i Sjedinjene Države.

Moldavija želi u EU do 2030. 

Moldavski ured za reintegraciju rekao je novinskom izdanju newsmaker.md da predložena deklaracija ima "beskrupulozne ciljeve", obećavši da će nastaviti s diplomatskim naporima. Predsjednica Moldavije Maia Sandu postavila je članstvo u EU kao kamen temeljac svoje politike u zemlji koja se nalazi između Ukrajine i Rumunjske. 

Pregovori o članstvu s Moldavijom i Ukrajinom otvoreni su prošli tjedan i Moldavija se nada da će se moći pridružiti do 2030. Sandu je raspisala referendum o pridruživanju Uniji, koji će se održati 20. listopada zajedno s predsjedničkim izborima na kojima ona traži reizbor.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.