Prosvjed zbog luke na Lošinju: "Policija je gurnula ženu, udarila je glavom u kamen"

Foto: Facebook/SpasimoOtokIlovik

VEĆ mjesecima traje borba stanovnika otoka Ilovika protiv projekta izgradnje velike luke u uvali Mrtvaška na Lošinju. Bore se i prosvjeduju te tvrde da će im ta izgradnja ozbiljno otežati život. Prosvjedovali su i jutros kada su u Mrtvašku stigli bageri kako bi srušili mol.

"Policija je vukla ljude i gurnula ženu. Pala je i glavom udarila u kamen"

Bijesne građane zaustavili su zaštitari i policija, a neke su i priveli. Među njima je bio i član mjesnog odbora Ladislav Radoslović. Aktivisti su jutrošnja događanja opisali na Facebook stranici Spasimo otok Ilovik. Naveli su da su ozlijeđene dvije osobe.

"U Mrtvaškoj je jako žalosno. Policija je vukla ljude i pritom gurnula ženu, koja je pala i glavom udarila u kamen, hitna ju je odvela u Rijeku. Policija asistira ŽLU Mali Lošinj protiv naroda!" napisali su na svojoj Facebook stranici.

"Zaštitari nisu dali da se ljudi iskrcaju na rivu, naguravali su ljude i skoro nas je nekoliko palo u more. Poslije je došlo još policajaca i u naguravanju policije s mještanima stradala je stanovnica i pozvana je hitna medicinska pomoć te će biti prevezena u Rijeku. U naguravanju je stradala i druga sumještanka, koja je inače i onkološki bolesnik te će i ona biti prevezena u Rijeku. Uhitili su našeg glasnogovornika Ladislava Radoslovića i još nekoliko mještana uz njega", napisali su.

Mještani Ilovika poručuju da ne odustaju te da će se boriti do samoga kraja. "Mi samo želimo put do kuće i na to imamo pravo", kažu uz objavljene fotografije prosvjeda.

 

Dogradnja luke vrijedna 81 milijun kuna

U Mrtvaškoj je lani počela dogradnja luke vrijedna 81 milijun kuna. Tijekom tih radova, koji trebaju trajati dvije godine, brod koji je išao od Ilovika do Mrtvaške sada je izmješten na dulju rutu i plovi od Ilovika do Malog Lošinja. Stanovnici Ilovika, nezadovoljni time, tvrde kako je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen te traže da im se i tijekom radova osigura svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške.

Krajem svibnja zbog projekta Mrtvaška sastali su se župan Zlatko Komadina, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. Nakon sastanka su zaključili kako je "riječ o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće plave magistrale". Ministar Butković tada je izrazio žaljenje zbog onoga što opisuje kao opstrukciju projekta od strane mještana Ilovika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.