Prvi politički poraz kralja mandarina u vlastitom dvorištu HSS-a

KONTROVERZNI gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo nakon dugo vremena zabilježio je politički poraz, kada na Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a održanoj u Zagrebu, nije izabran za predsjednika regionalne organizacije HSS-a u Dalmaciji. Tako je saborski zastupnik S.G. Jambo ostao bez mjesta u predsjedništvu stranke te mogućnosti važnijeg kreiranja politike svoje stranke.

Saborskog zastupnika iz Metkovića nadmoćno je pobijedio relativno nepoznati Karlo Gjurašić iz Dubrovnika, koji je imao 60 glasova, nasuprot nedovoljnih 40 glasova S.G. Jamba . Na koncu su u predsjedništvo stranke s krajnjeg juga Hrvatske ušli Ivo Mujo i spomenuti Gjurašić, dok je kralj mandarina i zelja,  najavljivan kao veliko pojačanje "seljaka" i vlasnik jedne od najdebljih imovinskih kartica u Saboru, ostao bez odlučujućeg glasa u svojoj stranci.

Osobna želja Iva Sanadera?

Neslužbeno se može saznati kako postoje dvije teorije Jambova poraza u vlastitom dvorištu "seljaka". Prva teorija kaže kako je to bila želja i uvjet premijera Iva Sanadera, koji je uostalom bio gost na izbornoj skupštini HSS-a.

Sanader i Jambo već duže vrijeme ne kriju netrpeljivost jedan prema drugome, a situacija je kulminirala u predizbornoj kampanji kada je Jambo optužio Sanadera za reketarenje s kojim se borio u desetoj izbornoj jedinici.

Tada je Jambo izjavio kako mu je njegov prijatelj predsjednik Stipe Mesić prenio Sanaderovu poruku da će ga pustiti da radi i vratiti sve poslove koji su mu oduzeti, uz uvjet da ne izađe na izbore. Sanader mu to, kao i otvoreni sukob s prvim perlama HDZ-a u Saboru - Lukom Bebićem i Franom Matušićem, s kojima Jambo godinama ne komunicira, ne može oprostiti.

Draži mu Milanović

Druga teorija kaže kako su Jambu zatvorena vrata u vrhu HSS-a zbog njegove otvorene ljubavi prema SDP-u. Jambo je više puta izjavio kako cijeni politiku Zorana Milanovića te kako je on oduvijek bio njegov "izbor". Štoviše, u jeku pregovora HSS-a i HDZ-a, Jambo je izjavio kako neće s HDZ-om "ni lud", da bi nakon potpisivanja Koalicijskog ugovora ušutio. 
 
Za one koji ne znaju politički put S.G. Jamba, slijedi tek mali podsjetnik kako je metkovski gradonačelnik neočekivano pred parlamentarne izbore ušao u HSS, a nakon predizborne kampanje koja se odlikovala tonama poklonjenih srdela, osigurao je svojoj stranci jedno zastupničko mjesto u desetoj izbornoj jedinici.

Stranke kao čarape

Jambo je dotada bio dva puta u HDZ-u (izbačen, pa mu je slavodobitno vraćena partijska knjižica), a osnovao je i svoju Nezavisnu listu s kojom je pobijedio u izborima za Županiju dubrovačko neretvansku. U svojoj političkoj karijeri na lokalnom nivou uspio je potpisati koalicijske sporazume s gotovo svim jačim strankama. Vladao je s HDZ-om (i kao član te stranke i kao vijećnik svoje Nezavisne liste), HSP-om i HSU-om, dok danas vlada najjužnijom županijom sa SDP-om i HNS-om. Od većih stranaka nedostajao mu je jedino HSS, u kojeg je nedavno i ušao.

Prema mišljenju mnogih S.G. Jambo odlučio se za saborsku karijeru više zbog draži "imuniteta", nego političkog probitka.

I.Ć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.