Publiku oduševio "Sex", Karamarko nije došao

Foto: Index, Hina, HNK/Facebook,

BALET "Sex" koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija premijerno je izveden večeras u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Karamarko nije došao. Publika je, javio je HTV, bila oduševljena baletom.


Prema zamisli autora, ovaj balet istražuje seks kao jednu od vodećih pokretačkih sila od postanka čovječanstva, potom razna gledišta seksualnosti, ali i sam pojam spolova, odnosno onoga što oni
predstavljaju danas, prema višeznačnosti izraza 'sex' na engleskom jeziku.

Baranyai u najavi predstave na upite je li predstava provokativna odgovorio protupitanjem: "Pitanje je što je uopće provokativno - jednom čovjeku nešto može biti provokativno, drugome je to još
više provokativno, a trećem nije uopće".

Balet je pun promjena, a taj pristup slijedi i glazba, po izboru Baranya, u rasponu od klasike do najsuvremenije glazbe.

U baletu su nastupili Marta Kanazir, Joseph Cane, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Balint Raucher, Svebor Zgurić i još desetak plesača. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova, kostimografkinja Sandra Dekanić, a scenografiju je, kao svoje prvo djelo tog tipa, postavila Aleksandra Ana Buković.

Balazs Baranyai je obnašatelj dužnosti ravnatelja riječkoga Baleta. Rođen je 1981. u Mađarskoj, a 2002. godine je završio Hungarian National Ballet Academy. Karijeru baletnog plesača je počeo u Italiji a nastavlja u Francuskoj, u Lyonu i Marseilleu. Ostvario je 10 koreografija, a nastupao u više od 50 različitih predstava kao plesač.

Karamarko odbio poziv

Podsjetimo, Karamarko je u nedjelju na stranačkom skupu u Rijeci doživio ovacije stranačkih poslušnika prijeteći da će nakon 8. studenog promijeniti riječko kazalište. "Kazalište koje, nažalost, više nije ni hrvatsko ni narodno, koje je postalo prostor kulturne okupacije u kojemu se izvrgava ruglu hrvatska kultura i hrvatski narod. I to ćemo promijeniti nakon 8. studenoga (…).", uzvikivao je Karamarko.

Dva dana kasnije stigao mu je i odgovor. "Karamarko, dođite na SEX", poruka je koja se vijorila sa zgrade HNK-a, no Karamarko se nije pojavio,

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.