Puca se u glavnom gradu Karabaha, mirovni pregovori završili čim su počeli

Foto: Profimedia

Azerbajdžan je danas održao mirovne pregovore s etničkim Armencima iz Nagorno-Karabaha, nakon što su separatisti te regije primorani na predaju poslije ratnog poraza koji je potaknuo i pozive na ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana. 

Pregovori završili manje od dva sata nakon što su počeli

Fotografije poslane Reutersu pokazale su dužnosnike dviju strana kako sjede na malom okruglom stolu u azerbajdžanskom gradu Jevlaku. Ni dva sata od vijesti da su pregovori počeli uslijedila je vijest azerbajdžanskih novinskih agencija da su završeni.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev jučer je rekao da je njegova „željezna šaka“ poslala ideju izdvojenog armenskog Karabaha u povijest. Tamošnji Armenci rekli su da nisu imali izbora te da su morali prihvatiti uvjete Bakua nakon što je azerska vojska probila njihove linije u 24 sata dugoj ofenzivi. 

Puca se glavnom gradu Karabaha

Armenske vlasti u glavnom gradu Karabaha, koji Armenci nazivaju Stepanakert, a Azeri Khankendi, tvrde kako se danas u gradu čuje pucnjava, a isto prenose i Reutersovi svjedoci na licu mjesta. Armenci optužuju Azerbajdžan da krši primirje te svojim stanovnicima savjetuje da ostanu kod kuće. 

Ministarstvo obrane u Bakuu objavilo je da su ti navodi lažni te da im je cilj „dezinformiranje“.  U sklopu dogovora armenski separatisti se moraju raspustiti i razoružati, a regija sa 120 tisuća stanovnika bit će potpuno integrirana u Azerbajdžan. 

Baku je objavio da ga u Jevlaku predstavlja zastupnik u parlamentu Ramin Mammadov. Brza pobjeda Azerbajdžana kulminacija je desetljeća borbe za kontrolu nad Karabahom, međunarodno priznatim dijelom Azerbajdžana u kojem Armenci čine većinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.