58 mrtvih i više od 500 ranjenih u Las Vegasu, brat ubojice otkrio detalje o obitelji

Foto: Twitter, Guliver image/Getty images, FAH

PANIKA i kaos u Las Vegasu. Napadač je pucao u svim smjerovima po ljudima u samom centru Las Vegasa gdje se održavao koncert, javlja CBS. Ima više mrtvih i ranjenih, pišu lokalni mediji. Prema posljednjim informacijama najmanje je 58 mrtvih i preko 500 ranjenih.

Detalje i nove informacije pogledajte niže u članku.

Kako piše LA Times policija je izvijestila da istražuje što se događa u samom centru Las Vegasa, točnije na području Mandalay Bay Casina. "Izbjegavajte područje, istražujemo što se događa", prenose policijsku izjavu koja i dalje ne daje nikakve nove informacije. Mole sve koji se nalaze na području pucnjave da se ne javljaju LIVE.

> Dramatične snimke iz Las Vegasa pogledajte ovdje

> UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE IZ LAS VEGASA

> Pokolj u Las Vegasu je najsmrtonosniji u povijesti SAD-a

"O bože, netko je upravo počeo pucati ovdje", plačući glas prijavio je pucnjavu. Kako je svjedok kazao za CBS, prema informacijama koje je čuo, navodno se u hotelu i na koncertu nalazi više napadača koji imaju automatsko oružje. Tvrdi kako je sve čuo preko policijskog radija te kako je jedna žena pogođena u glavu, a ranjeni su i policajci.


TIJEK DOGAĐAJA

22:45 Bijela kuća je u ponedjeljak ocijenila da bi bilo "prerano" ponovo otvarati raspravu o kontroli vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama, nekoliko sati nakon pucnjave u Las Vegasu u kojoj je ubijeno 58 ljudi.

"Danas je dan kada trebamo tješiti preživjele i oplakivati one koje smo izgubili", rekla je Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica Donalda Trumpa.

"Vodi se istraga. Motive napadača još treba utvrditi. Prerano je govoriti o politici dok nemamo sve činjenice", dodala je.

Glasnogovornica je usto upozorila da postoji opasnost da se "donesu zakoni koji neće pridonijeti sprječavanju" sličnih tragedija, spomenuvši primjer Chicaga, gdje su kaznena djela počinjena vatrenim oružjem u porastu unatoč "veoma strogim" zakonima u vezi s time.

Huckabee Sanders je usto napala Hillary Clinton, demokratsku protukandidatkinju Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, koja je u ponedjeljak pozvala Amerikance da se "usprotive" Nacionalnoj udruzi za vatreno oružje (NRA), moćnom lobiju za vatreno oružje.

"Gospođi Clinton je lako kritizirati, ali moramo znati da je napadač jedina osoba koja je umrljala ruke krvlju i sada nije trenutak da napadamo pojedince i organizacije", rekla je.

"Mislim da ćemo još raspravljati o tome, ali danas nije vrijeme za to", dodala je.

22:15 Ubojica je posjedovao nekoliko nekretnina koje je iznajmljivao, imao je licencu za pilota koja je istekla i uživao je u kockanju, piše AP. Njegov brat opisao ga je kao "bogatog čovjeka" koji je volio online kockanje i krstarenja.

21:50 Wall Street Journal javlja da je u Paddockovoj hotelskoj sobi pronađeno između 18 i 20 automatskih pušaka AR-15 i AK-47.

21:38 Izvor iz policije opisao je za NBC što se događalo od trenutka kada su dobili dojavu o pucnjavi pa do pronalaska sobe iz koje je ubojica pucao.

Policiji je trebalo više od sat vremena da locira sobu iz koje su pucnjevi dolazili. Kako je kazao izvor iz policije, najviše je vremena izgubljeno na pokušaj otkrivanja na kojem se katu nalazi soba u kojoj je bio ubojica. Na katu na kojem se nalazi soba navodno je bio vidljiv dim te su se čuli pucnjevi - tako je policija shvatila da se nalazi na pravom katu.

21:10 Senator Chris Murphy na Twitteru je objavio: "Oružje je dizajnirano za ubijanje što više ljudi na što učinkovitiji način. Zašto su svi šokirani što se ovakvi napadi događaju?"

20:58 Bivša kongresnica Gabby Giffords i suprug Mark Kelly kritizirali su Trumpovu reakciju na napad: "Vaše misli i molitve neće spriječiti sljedeću pucnjavu. Potrebna nam je akcija i vodstvo". Giffords je preživjela napad u 2011. godini i od tada se zalaže za strože zakone o oružju, koji bi između ostalog proširili provjere i zabranili osobama osuđivanima za obiteljsko nasilje kupovinu oružja.

20:55 Objavljeni su identiteti prvih žrtava pokolja. Opširnije...

20:44 Objavljena je snimka izjava šerifa Joea Lombarda i Aarona Rousea iz FBI-a. Lombardo je rekao da broj žrtava i dalje raste te naglasio da napad nije mogao biti spriječen jer ubojica nije imao policijski dosje. Rouse je rekao da nije potvrđena veza ni s jednom terorističkom skupinom. Također su rekli da je osoblje hotela prije napada u nekoliko navrata posjećivalo Paddockovu sobu, ali nitko od njih nije primijetio ništa sumnjivo.

20:30 Demokratska zastupnica Nancy Pelosi zahtijeva od republikanca Paula Ryana akciju u vezi kontrole oružja: "Kongres ima moralnu dužnost zaustaviti ovu užasnu i okrutnu epidemiju". Međutim, Bijela kuća odbija raspravljati o zakonu o oružju u ovom trenutku: "Postoji vrijeme i mjesto za političke debate", rekla je glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders.

19:42 Brat ubojice otkrio je nove detalje o svojoj obitelji. Opširnije...

19:25 Andrej Plenković izrazio je danas poslijepodne sućut američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog masovne pucnjave u Las Vegasu u kojoj je ubijeno najmanje 58 i ozlijeđeno više od 515 osoba. Opširnije...

18:45 Šerif Joe Lomabrdo odgovorio je na još nekoliko pitanja novinara. Sve je zanimalo kako je ubojica uspio unijeti toliki arsenal oružja u hotel.

"Ono što dosad znamo je da je ubojica sam unio oružje u hotel. Isprva smo mislili da je imao pomagača, ali ta informacija se pokazala netočnom. Utvrdili smo da je žena za kojom smo tragali u inozemstvu", kazao je šerif.

Potvrdio je i da ubojica dosad nije bio poznat policiji. "Pregledali smo sve policijske baze i nismo pronašli nikakve informacije o tome da je počinio neko kazneno djelo", objašnjava.

18:05 Iz FBI-ja tvrde da ubojica nije ni na koji način povezan s ISIS-om, iako je ta teroristička organizacija ranije preuzela odgovornost za napad.

18:00 Američki predsjednik Donald Trump obratio se američkoj javnosti nakon najvećeg masovnog ubojstva u SAD-u u novijoj povijesti. Opširnije...

17:40 Broj mrtvih u napadu na festival u Las Vegasu porastao je na 58. Ozlijeđeno je najmanje 515 osoba.

17:20 Hotel Mandalay opet je otvoren te su svi gosti pušteni u svoje sobe.

16:30 ISIS-ova agencija na Twitteru je objavila da je ubojica prije nekoliko mjeseci prešao na islam i da je bio jedan od boraca ISIS-a. Te informacije policja zasad nije komentirala.

16:20 Islamska država preuzela je na društvenim mrežama odgovornost za napad u Las Vegasu, javlja AFP.

15:35 Medijima se javljaju svjedoci pokolja. Jedna od njih je Carly Krygier koja je na koncertu bila sa svojom 4-godišnjom kćerkom. Opširnije...

15:25 Iz policije se doznaje da je žena za kojom su tragali Marilou Danley, a koja se povezuje s napadačem, u trenutku napada bila izvan SAD-a. Vjeruje se da je napadač Stephen Paddock koristio njezine dokumente.

15:20 Policija je potvrdila da je ubojica počinio samoubojstvo prije nego što je policija upala u sobu.

14:40 NBC doznaje kako su specijalci ubojicu našli mrtvog u sobi. Iako su oni došli do informacija da je počinio samoubojstvo, zamjenik lokalnog šerifa izjavio je da je nejasno je li se ubio ili je ubijen. Prema njihovim informacijama, od dima koji je nastao zbog ogromne količine ispaljenih metaka oglasio se protupožarni alarm te su tako specijalci uspjeli odmah pronaći u kojoj se sobi nalazio. Ubojica je imao i kamere pa je znao da dolaze.

14:30 Britanski mediji objavili su kako je na koncertu bila i britanska tenisačica Laura Robson. Kako je prenijela PA, ona je neozlijeđena.

14:25 U sobi iz koje je Paddock pucao nađeno je najmanje osam komada vatrenog oružja. "Ovo je dan, za kojega bih poželio da ga nikad nisam vidio. Ovo što sam danas vidio je nešto najgore što sam ikad vidio.", rekao je zamjenik šerifa Kevin McMahill.

14:04 Policija je potvrdila da su ubijena dva policajca koja nisu bila na dužnosti. Jedan od njih radio je za lokalnu policiju. Dodali su da je najmanje dvoje policijskih službenika koji su bili na dužnosti ranjeno u napadu. Jedan je stabilno nakon što je operiran, a drugi je prošao s lakšim ozljedama.

14:02 Oglasio se i Mike Pence, potpredsjednik SAD-a.

13:45 Policija iz Mesquita, gdje je u tijeku pretraga njegovog doma, izvijestila je da on nije imao kriminalni dosje. "U prošlosti nismo imali nikakvih doticaja s njim. Nemamo puno informacija o njemu. Čak nije zabilježeno da ima kakav prometni prekršaj. Guardina piše kako je Mesquite miran i tih gradić s oko 20 tisuća stanovnika, većinom umirovljenika i golfera, s tri velika kasina. navode i kako se u gradu u prosjeku dogodi jedno ubojstvo godišnje.

13:15 Konačno se o pokolju oglasio i Donald Trump.

 

12:47 CNN piše kako se radi o najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi u američkoj povijesti. Dosad je najsmrtonosnija bila ona iz Orlanda iz lipnja 2016. kada je ubijeno 49 osoba.

12:37 Šef policije Lombardo obratio se novinarima i rekao da je 50-ak mrtvih i preko 200 ranjenih. Otkrio je i da su locirali jedan od automobila te da će vjerojatno uskoro doći i do Marilou Danley.

12:30 Mediji su objavili identitet ubijenog napadača. Radi se o 64-godišnjem Stephenu Paddocku iz Mesquite u Nevadi. Kako prenose mediji, zasad nema informacija o eventualnoj povezanosti Paddocka s terorističkim organizacijama. Mediji su objavili i da je on osuđeni pedofil.

12:08 MGM Resorts, vlasnici hotela Mandalay Bay odakle je napadač pucao, priopćili su kako su zgrada i okolno područje još uvijek u blokadi.

12:00 Objavljen je i video obraćanja šerifa Lombarda medijima.

11:40 Pogledajte kartu na kojoj se vidi odakle je napadač pucao.

11:28 Marilou Danley, ovo je žena za kojom traga američka policija nakon pokolja

11:00

10:57 Marilou Danley nije osumnjičena za napad, policija samo želi s njom razgovarati jer je s napadačem bila u sobi. Pretpostavlja se da je za vrijeme pucnjave bila u kasinu.

10:35 "Napadač je ubijen, živi ovdje, ne znamo koji bi mu bio motiv za ovo što je učinio, s njim je bila Marilou Danley, za kojom trenutno tragamo", rekao je šef lokalne policije Lombardo. Potvrdio je da je preko 20 ljudi ubijeno i preko 100 ranjenih. Strahuje da će taj broj rasti. Vjeruju kako je napadač djelovao sam. Lombardo je potvrdio da je napadač, čiji identitet nije želio otkriti, pucao iz sobe s 32. kata obližnjeg hotela. Otkrio je i kako među žrtvama ima policajaca.

 

10:24 Otvoren je Međunarodni aerodrom u Las Vegasu koji je bio blokiran zbog pucnjave.

10:15 Na koncertu je bilo i nekoliko policajaca iz Kalifornije. Jedan od njih je upucan u rame, izvijestila je policija iz Bakersfielda.

10:00 Na društvenim mrežama objavljuje se sve više stravičnih video snimki.

9:50 14 ljudi je u kritičnom stanju, rekla je glasnogovornica bolnice u koju su žrtve prevezene, prenosi Reuters.

9:35 Iz policije su izvijestili da nema više aktivnih napadača u Las Vegasu.

9:23 "Možemo potvrditi da je jedan osumnjičeni mrtav. Ima veći broj žrtava, zasad ne mogu govoriti o broju. Molimo građane da ne dolaze na mjesto događaja."

9:17 "Trajao je koncert, čuli smo kao petarde, čuli smo ih više puta, zatim smo čuli kao rafale, ljudi su počeli vrištati i vikati sagnite se... Kad su prestali pucati svi smo počeli trčati što dalje. Mislim da ima puno ranjenih, više stotina sigurno", rekla je za MSNBC Megan koja je bila na koncertu. Dodala je kako joj se čini da nije na njih pucao nitko tko je na koncertu nego da je netko bio daleko iznad njih.

9:05 Policija je potvrdila da je jedan napadač mrtav.

8:57 Lokalni mediji objavljuju kako je najmanje dvoje ljudi ubijeno te da je preko 20 ranjenih.

8:48 Reporterka koja se javlja uživo za CBS rekla je kako su joj svjedeoci koji se nalazi na mjestu događaja govore kako vide mrtva tijela oko sebe.

8:42 Djelomično je zatvoren i lasvegaski aerodrom.

8:40 Navodno je u blizini i kombi u kojemu se nalazi "sumnjiva naprava"

8:32 Lokalni mediji javljaju da je ubijen jedan napadač koji se nalazio u hotelu na 32 katu. Ne zna se ima li još napadača. U sobi je nađeno više oružja.

8:27 Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje.

 

Uskoro opširnije

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.