Puljak: Žnjan će biti gotov do Svetog Duje, trebamo posuditi 15 milijuna eura

Fotografije radova iz lipnja. Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je danas da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti donošenje odluke kojom bi se omogućilo Gradu Splitu da posudi 15 milijuna eura za nastavak radova na uređenju platoa Žnjan.

"Predložit ćemo Gradskom vijeću posudbu od 15 milijuna eura da bi se radovi na Žnjanu mogli kontinuirano nastaviti dok se ne riješi financiranje iz ITU mehanizma", rekao je Puljak novinarima prilikom obilaska gradilišta na Žnjanu.

Pri tomu je ustvrdio da posudba neće zakomplicirati realizaciju uređenja Žnjana jer radovi teku po planu, a njihov se završetak očekuje do blagdana Svetog Duje početkom svibnja iduće godine. "Uređenje platoa Žnjan najvažniji je projekt u modernoj povijesti Splita", poručio je Puljak.

Ukupna investicija za preuređenje Žnjana iznosi 45 milijuna eura, od toga Grad Split financira 10 milijuna eura, a ti su radovi sada u tijeku. Iz ITU mehanizma doći će 14 milijuna eura, a ostatak sredstava osiguran je zajmom Europske investicijske banke.

Prvobitno je zamisao bila da se ti radovi financiraju kreditom iz komercijalne banke, ali s vremenom su pronađeni povoljniji načini financiranja koji će pridonijeti uštedi javnog novca, dodao je.

Gradi se garaža s oko 1000 parkirnih mjesta

Trenutno se na platou izvode radovi na izgradnji garaže koja će imati oko 1000 parking mjesta. "Parkiranje će biti naplaćivano po pristojnoj cijeni, a također ćemo pojačati javni gradski prijevoz za građane iz svih dijelova Splita", kaže Puljak.

Voditelj projekta Žnjan Zoran Jakelić rekao je kako je u dijelu jame za postavljanje temelja garaže došlo do prodora morske vode, ali ne treba strahovati da će garaža biti podložna utjecaju mora jer će se poduzeti sve tehničke mjere zaštite od morske vode hidroizolacijom.

Garaža će, naglasio je, biti opremljena sigurnosnom opremom, a imat će i punionicu za električne automobile.

"Trenutno je na gradilištu na Žnjanu angažirano nekoliko stotina radnika od kojih je pedesetak Nepalaca", kaže Jakelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.