Pulski Možemo: Gradonačelnik Zoričić opet je pokazao nesposobnost

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

ČELNICA pulskog Možemo Dušica Radojčić ustvrdila je da pulski gradonačelnik Filip Zoričić želi smanjiti transparentnost gradskih financija jer gradski proračun za 2023. želi dati na prihvaćanje već 21. studenoga, više od mjesec dana prije zakonskog roka.

Istodobno, dodala je, pulski su vijećnici proračunske materijale dobili 11. studenog, s rokom za dostavljanje amandmana od niti dva dana, kao i dešifriranje proračuna izraženog samo u eurima i sastavljenog na drugoj vrlo općenitoj razini. Radojčić smatra da takav Zoričićev postupak "još jednom dokazuje nekompetentnost i nesposobnost".

"Da je Zoričić uvjeren u kvalitetu proračuna, ne bi ga imao razloga skrivati"

"Dok neki drugi gradovi proračune dostavljaju vijećnicima i javnosti na 4. ili 5. razini detaljnosti, sa svim pojedinačnim uplatama i isplatama, Zoričić je proračun objavio samo na drugoj razini, s kumulativnim iznosima po stavkama proračuna", izvijestila je.

Dodaje kako je "očito forma zadovoljena", ali i ustvrdila da je to "još jedan Zoričićev šamar demokraciji", ovog puta upućen i članovima i članicama predstavničkog tijela, ne samo građanima. Također smatra da Zoričić ne bi imao razloga skrivati proračun da je uvjeren u njegovu kvalitetu.

Međutim, kako je dodala, daleko je opasniji njegov diktat sile odnosno autoritarne tendencije koje se iščitavaju iz takvih postupaka. "Obećana transparentnost samo je jedno od prekršenih Zoričićevih obećanja", ustvrdila je Radojčić.

"Ne sumnjamo da je Zoričić osigurao dovoljan broj ruku za prolazak proračuna"

Podsjetila je da je Možemo u tzv. javnom savjetovanju o proračunu dostavio prijedloge za proračun, ali da se oni ne navode u izvještaju o provedenom savjetovanju niti su na njih dobili odgovor, odnosno odgovor su dobili, ali, kako je rekla, u ponedjeljak popodne "tek nakon što su izrazili negodovanje zbog takvog postupanja".

"Zoričićeva koalicija s HDZ-om već je pokazala djelotvornost usvajanjem HDZ-ovog prijedloga za povećanje naknada za novorođenčad. Ovdje je bitno reći na račun čega - uzelo se iz sredstava namijenjenih potporama medijima koja su tako smanjena sa 132 na 80 tisuća eura.

Dosadila mu je nezavisnost medija, očito ga nervira njihovo istraživanje", poručili su još iz pulskog Možemo iz kojeg, kako također kažu, "ne sumnjaju da je gradonačelnik Zoričić već osigurao dovoljan broj ruku za prolazak proračuna".

"HDZ, vijećnik s presudom za prevaru u gospodarskom poslovanju, interesna skupina SDP-a i prebjezi za sada su mu dovoljna garancija za nastavak samovolje, vrijeđanja i ignoriranja građana svojim političkim potezima, ali i neprimjerenim ponašanjem punim uvreda i laži", zaključili su iz pulskog Možemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.