Putinovi špijuni živjeli u Sloveniji. Djeca im saznala da su Rusi u avionu za Moskvu

Foto: EPA

Djeca ruskog špijunskog para koji su se u četvrtak vratili kući nakon najveće razmjene zarobljenika između Zapada i Rusije od Hladnog rata saznala su svoju nacionalnost tek na letu za Moskvu, javlja BBC.

Artem Viktorovič Dultsev i Anna Valerevna Dultseva predstavljali su se kao argentinski par koji živi u Sloveniji, gdje su zbog špijuniranja završili u zatvoru. Njihova djeca ne govore ni riječ ruskog i nisu znala tko je Vladimir Putin, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Djeca su, rekao je Peskov, pitala roditelje tko je muškarac koji ih je dočekao po slijetanju. Radilo se o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Podsjetimo, prošlog tjedna su razmijenjene ukupno 24 osobe koje su bile zatvorene u sedam različitih zemalja. Šesnaest je zapadnih zatvorenika bilo zatočeno u ruskim zatvorima, a osam ruskih zatvorenika u SAD-u, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Među njima je bio i reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich.

Putin dočekao svoje špijune iz Slovenije: "Buenas noches"

Ruska četveročlana obitelj je toplo dočekana po slijetanju, a Dultseva i njezina kći primile su cvijeće i topli zagrljaj predsjednika Putina. "Buenas noches", rekao je predsjednik djeci špijuna, dok ih je pozdravljao na španjolskom.

Kako javljaju argentinski mediji, par je bio poznat kao María Mayer i Ludwig Gisch, a u Sloveniju su stigli s argentinskim putovnicama 2017. godine.

Suprug je osnovao start-up IT tvrtku pod svojim aliasom, a žena je imala online umjetničku galeriju. Obitelj je koristila Ljubljanu kao bazu, a 2022. par je uhitila slovenska policija pod optužbom za špijunažu.

U Sloveniji osuđeni zbog špijunaže

Prije velike razmjene zatvorenika, Dultsev i njegova supruga osuđeni su na po 19 mjeseci zatvora nakon što su priznali optužbe za špijunažu. No s obzirom na njihova uhićenja 2022., pušteni su zbog već odslužene kazne i naređeno im je da napuste Sloveniju, prenosi Associated Press.

Tek prekjučer su, tijekom velike razmjene zarobljenika između Rusije i Zapada, špijuni Kremlja i njihova djeca vraćeni u Rusiju.

Život 11-godišnje Sofije i 8-godišnjeg Gabriela nakon toga se promijenio i saznali su da su Rusi tek kada je zrakoplov krenuo iz Ankare prema zračnoj luci Vnukovo, priopćio je Kremlj.

“Djeca tajnih agenata jučer su pitala svoje roditelje tko ih je dočekao”, rekao je Peskov, dodajući: “Nisu čak ni znali tko je Putin." Glasnogovornik Kremlja je rekao da tako rade tajni agenti koji "podnose takve žrtve za dobrobit svog posla i predanosti svojoj službi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.