Kako žive digitalni nomadi u RH? "Puno sam slobodniji, postao sam minimalist"

Foto: Matea Čelebija/Index

Digitalni nomadizam posljednjih nekoliko godina postaje sve popularniji životni stil jer ljudima omogućuje istovremeno obavljanje posla i putovanja po svijetu. U Istri smo razgovarali s troje digitalnih nomada koji su ondje došli u sklopu projekta ViNomad, tijekom kojeg će imati priliku upoznati destinaciju i tamošnje ljude. 

Ed je programer koji je godinama bio nezadovoljan radom u uredu 

Ed Guzman ima 35 godina i radi kao programer za kompaniju koja cijeli posao bazira na radu od kuće. Digitalni nomad postao je netom prije pandemije, a ranije je radio u uredu. 

"Sedam godina sam svaki dan putovao do posla dva sata. U tom periodu sam svoj život smatrao pomalo dosadnim. U njemu se nije događalo ništa zanimljivo. Rad od kuće mi je omogućio putovanja i upoznavanje raznih kultura i ljudi. Od tada se osjećam puno slobodniji i motiviraniji za rad. 

Imam više prilike istraživati svijet, a u isto vrijeme raditi. Otvorio sam se iskustvima koje čovjek teško može doživjeti ako je cijelo vrijeme prikovan za radni stol u uredu", priča Ed. 

Foto: Matea Čelebija/Index

Kaže da je živeći životom digitalnog nomada postao minimalist. "Veliki izazov predstavljalo mi je pakiranje za put jer nisam mogao puno toga nositi sa sobom. Tako sam počeo smanjivati broj stvari koje su mi doista potrebne. Uz to, upoznavanjem tolikog broja kultura postao sam svjesniji svijeta oko sebe", kaže. 

Ističe povremenu usamljenost koju sa sobom donosi život digitalnog nomada, no ipak kaže da ovakav životni stil ima puno više prednosti. "Možete raditi u kafiću ili coworking centru, samo je potrebno da sa sobom imate laptop. Ujutro prije posla imam vremena posvetiti se odlasku u teretanu i doručkovati u miru, a tek nakon toga krećem s poslom, dok popodne imam vremena za svoje aktivnosti. Potrebno je znati da ovakav način rada iziskuje jako dobru organizaciju vremena i usklađivanje posla sa svojim potrebama", kaže. 

Što im je bitno?

Kaže da destinacije koje posjećuje odabire prema listi želja. 

"Bitno mi je da mjesto koje posjećujem ima neke ključne elemente potrebne za moj rad. Prvenstveno je to dobra internetska veza. Također mi je bitna prometna povezanost unutar te destinacije kako bih ju mogao istraživati. Važno mi je da destinacija pruža i brojne druge aktivnosti koje želim obavljati, poput vježbanja u teretani. Bitno mi je i da je riječ o destinaciji s bogatom poviješću, dobrom hranom i pićima, kao što je ovdje u Istri", kaže. 

"Istra je odlična. Obišao sam i velike gradove i sela u središnjoj Istri. Hrana i vino su fenomenalni", kaže. 

U destinaciji ostaje otprilike deset dana do dva tjedna. Smještaj si najčešće traži na Bookingu ili Airbnbu, a na stranici Nomad life sve ostale aktivnosti pogodne za digitalne nomade. Ed nam priča kako je trenutno u vezi na daljinu te da je odnose s ljudima općenito moguće održati dok je na putovanjima. Do sada je obišao 12 zemalja, a kaže da se raduje i ostalim putovanjima u budućnosti.  

Foto: Matea Čelebija/Index

"Nedavno sam se vratio s putovanja gdje sam tri tjedna proveo u Tajlandu, Tajvanu te na Filipinima", kaže dodajući da se u budućnosti planira stacionirati negdje, ali prije toga će, kaže, još nekoliko godina provesti kao digitalni nomad na raznim mjestima po svijetu. 

Helena je pokrenula online posao nakon otkaza zbog korone 

Helena Bradbury iz Velike Britanije ima 31 godinu, a bavi se pisanjem bloga, držanjem radionica vođenja internetskih stranica te profila na društvenim mrežama. Digitalna nomatkinja postala je nakon dugogodišnjeg rada u izdavaštvu koji ju je iscrpljivao te za nju bio jako stresan. 

Svoj posao započela je tijekom pandemije kada su se ona i njezin partner usred lockdowna zatekli u Australiji te su zbog novonastalih okolnosti izgubili posao i nisu bili u mogućnosti pronaći drugi. Zbog toga su se odlučili pokrenuti online posao. 

"Stres zbog gubitka posla potaknuo me da pokrenem nešto svoje, što je na koncu super ispalo, a uz to se može dobro zaraditi. Vještine vođenja stranice i društvenih mreža naučila sam sama, a sada to mogu podijeliti s drugima", priča nam. 

Foto: Matea Čelebija/Index

Njezin dan kao digitalne nomatkinje izgleda tako što se ustaje ujutro u sedam te odrađuje sve poslove koje treba do podneva. Nakon toga je uglavnom slobodna i ima vremena obići destinaciju u kojoj se nalazi te se posvetiti željenim aktivnostima.

U Istru je došla na tjedan dana, a godinu i pol je, dobivši vizu za digitalne nomade, živjela u Splitu. Ranije je živjela u Vijetnamu, a posjetila je i brojne druge zemlje. Kaže da je Istrom oduševljena. 

Helena nam je ispričala da je svojim poslom zadovoljna jer joj omogućava konstantno putovanje. "Svoj životni stil obožavam. Ogromna prednost je fleksibilnost rada te brojna putovanja. Obožavam provoditi vrijeme vani planinareći ili vozeći bicikl. Moći raditi sve to i u isto vrijeme voditi posao je odlično. 

"Neki od nedostataka su povremena usamljenost zbog distanciranosti od ljudi. Svagdje gdje dođem uključim se u zajednicu i s tamošnjim ljudima provodim vrijeme, a onda ih nakon nekog vremena moram napustiti. To može biti jako tužno", kaže. 

Ona putuje zajedno sa svojim mužem kojeg je upoznala dok je bila na putu u Japanu. Uskoro se planiraju stacionirati u Škotskoj. Unatoč tome, ne planira prestati putovati. "S obzirom na to da vodim blog o putovanju i jako sam angažirana na društvenim mrežama, imam u planu posjetiti još puno mjesta na svijetu", kaže. 

Dipak je u nešto više od sedam godina obišao 80 zemalja 

Španjolac Dipak Vadera ima 32 godine, a digitalni nomad je postao prije gotovo osam godina, prije negoli je to bilo globalno poznato. Radi za jednu softversku tvrtku. 

"Kada sam promijenio svoj životni stil i posao digitalni nomad, mnogima je to bilo nepoznato pa samim time i nekako nenormalno. Dugo sam radio u uredu u Londonu, promatrao ljude na poslu kako u slobodno vrijeme samo bulje u mobitele. Onda sam se zapitao radim li da bih živio ili ima mogućnosti da živim život koji bi me ispunjavao. 

Imao sam velike planove o putovanju sa svojom curom, ali uvijek je bilo nekakvih razloga da ne odemo na veliko putovanje. Onda sam joj jednoga dana predložio da to promijenimo, nađemo druge poslove i krenemo putovati po svijetu. Do sada sam obišao oko osamdeset država, a prosječno se u destinaciji zadržim oko tri tjedna izuzev nekoliko iznimaka koje se događaju u slučaju da me mjesto oduševi", priča nam. 

Foto: Matea Čelebija/Index

Životni stil digitalnih nomada uvelike je olakšan posljednjih nekoliko godina njegovom popularizacijom te osiguravanjem viza. Isto je i sa zdravstvenom skrbi koja je u mnogim zemljama regulirana, a brojne osiguravajuće kuće nude zdravstveno osiguranje digitalnim nomadima kako bi što sigurnije boravili na drugom kraju svijeta. 

"Imam sreće što sam Europljanin pa imam europsku zdravstvenu karticu pa ju mogu koristiti bilo gdje u Europi. Svagdje drugdje koristim druga osiguranja, trenutno imam dva. Jedno od njih je Nomad Insurance card koji mi omogućava zdravstvenu skrb. To je vrlo povoljno i košta me oko 200 dolara godišnje, a pokriva puno toga", kazao nam je.

I on će se, kao i Ed, u Istri zadržati tjedan dana. "Istrom sam impresioniran i imam toliko razloga da se ovdje vratim", kazao nam je. 

Foto: Matea Čelebija/Index
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.