Ravnateljica vrtića u Metkoviću o dječaku s autizmom: On ne sjedi kod kuće

Screenshot: Google Maps

Indexu se javila ravnateljica Dječjeg vrtića Metković Julijana Bebić nakon članka o dječaku s autizmom koji je ondje upisan u predškolu i koji je dobio 30 minuta predškole tri puta tjedno.

O slučaju dječaka s autizmom iz Metkovića na Fejsu je pisala Suzana Rešetar, predsjednica udruge Sjena, koja se bori za prava djece s teškoćama i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Rešetar je pisala o slučaju dječaka s autizmom predškolske dobi kojeg su roditelji bezuspješno dvije godine pokušavali upisati u predškolu kako bi pokazala koliko je sustav loš.

>>Dječaka s autizmom upisali u predškolu u Metkoviću. Dobio je tri dana po 30 minuta

"Da, dobro ste pročitali. Tri dana u tjednu od 13 h do 13.30 h!! Ne znam kome je palo na pamet tako nešto napisati i jesu li se vodili onom 'taman obuče šlapice, otpjeva himnu i ide ća'", napisala je među ostalim Rešetar.

Ravnateljica vrtića: Dječak ne sjedi kod kuće kako navodi gospođa Rešetar

Na početku svog maila ravnateljica Bebić navodi da se "teško boriti s medijima i pravdati se za nešto za što ste unaprijed osuđeni".

"Ipak imam potrebu obratiti Vam se. Dječak od 6 i pol godina ne sjedi kod kuće kako navodi gospođa Rešetar, već je uključen u obavezni program predškole po Pravilniku o upisu djece u Dječji vrtić Metković, koji je usklađen sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine broj 10/97, 107/07, 94/13, 57/22, 101/23, odnosno s člankom 20.

Primjenjujući stavke 6 i 7 članka 20. navedenog zakona, i na osnovu mišljenja i preporuka zdravstvenih i ostalih stručnjaka koje su roditelji dječaka s teškoćama u razvoju priložili zahtjevu za upis, u periodu adaptacije i praćenja djeteta u skupini, predloženo je postepeno uključivanje djeteta u kraćim intervalima.

Vrijeme boravka uz podršku pomoćnika za njegu i skrb, produžavat će se sukladno djetetovim mogućnostima, pazeći da nove okolnosti nemaju štetne učinke po njegov tjelesni, intelektualni ili emocionalni razvoj. Organizacija programa predškole usklađuje se s osobnim potencijalom djeteta", kaže ravnateljica Bebić.

"Roditelji dječaka ispričali su se vrtiću zbog neugodnosti, žale što su slušali neke druge upute"

"Na telefonski poziv roditelja za objašnjenje načina uključivanja djeteta u predškolski program, zamoljeni su da dođu na razgovor. Na današnjem razgovoru složili su se da je predloženi pristup na dobrobit njihovog djeteta i potvrdili svojim potpisom. Ispričali su se zbog nelagodnosti s kojim smo suočeni, sa žaljenjem što su slušali neke druge upute.

Navedeni članak i optužbe povrijedile su nas jer svi oni koji prate rad Dječjeg vrtića Metković znaju da smo usmjereni unaprjeđenju organizacije odgojno obrazovnog rada.

Kako bi osigurali uvjete za inkluziju djece s teškoćama, nadopunili smo stručnu službu psihologom i edukacijskim rehabilitatorom, verificiran je program za djecu s teškoćama, educirani su djelatnici u SRC u Zagrebu, osigurani su pomoćnici za njegu i skrb djece i treći odgojitelji, nabavljena je potrebna didaktika, stručna literatura i dr", kaže Bebić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.