Čovjek koji je '81. pokušao ubiti Reagana nakon napada na Trumpa: Nasilje nije put

Foto: Profimedia

John Hinckley Jr., čovjek koji je 1981. pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana, oglasio se na X-u nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa.

Podsjetimo, posjetitelj Trumpovog predizbornog skupa je ubijen, a još dvoje je teško ranjeno tijekom napada na bivšeg američkog predsjednika prošli tjedan.

Jedan od metaka napadača 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa okrznuo je Trumpovo uho. Napadača je ubila tajna služba.

Hinckley: Nasilje nije pravi put

"Nasilje nije pravi put. Dajte miru šansu", napisao je Hinckley. On se oglasio nekoliko dana nakon što je napadač pucao na Trumpa u subotu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

Iako Hinckley nije izravno spomenuo Trumpa, korisnici X-a su to brzo povezali te reagirali s čuđenjem na njegovu objavu. "Čovječe, doslovno si ustrijelio 40. predsjednika SAD-a", napisao mu je jedan korisnik X-a.

Ranio Reagana i još tri osobe ispred hotela u Washingtonu

Hinckley je oslobođen 2022. nakon 41 godine provedene pod psihijatrijskom njegom i nadzorom suda, nakon što je na suđenju 1982. oslobođen zbog neuračunljivosti.

Ograničenja njegove slobode postupno su ukidana prije njegova puštanja, uključujući ograničenja korištenja društvenih medija. Do trenutka kada je bezuvjetno pušten na slobodu, imao je više od 28.000 pratitelja na X-u. U međuvremenu je broj Hincleyjevih pratitelja porastao na 62.000.

Hinckley je postao poznat nakon što je ranio Reagana i još tri osobe ispred hotela u Washingtonu. Bolovao je od akutne psihoze i želio je impresionirati glumicu Jodie Foster, kojom je bio opsjednut u vrijeme napada na Reagana.

Reagan se oporavio, ali ne i njegov tajnik za medije

Reagan se oporavio nakon operacije, ali njegov tajnik za medije Jim Brady je postao trajni invalid. Prvi od šest metaka koje je Hinckley ispalio pogodio je Bradyja u glavu.

Reagan je umro 2004. u dobi od 93 godine, nakon desetljeća bolovanja od Alzheimerove bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.