Reuters piše o masovnom bijegu mladih iz Hrvatske: "Rješenja nema na vidiku"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Reuters

O SPECIFIČNOJ situaciji na hrvatskom tržištu rada gdje istovremeno nedostaje zaposlenika, ali je prisutna i visoka stopa nezaposlenosti, počeli su pisati i strani mediji.

Tako je na Reutersu, međunarodnoj novinskoj agenciji, osvanuo članak koji se bavi svim aspektima tog problema i u kojem se analiziraju mogući uzroci i rješenja za trenutnu situaciju u Hrvatskoj.

Reuters tako piše kako Hrvatsku pogađa ozbiljna nestašica radne snage, pogotovo tijekom turističke sezone.

Smatra kako takva situacija ozbiljno prijeti daljnjem ekonomskom razvoju Hrvatske i pita se hoće li Hrvatska uspjeti dostići druge, razvijenije zemlje Europske unije.

Ekonomski analitičari, prema Reutersu, smatraju kako su tome uzrok niska primanja, loše i nedostatno obrazovanje te ekonomija koja je pretežito pod kontrolom države. To su glavni faktori zbog kojih mladi i radno sposobni ljudi napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim zaposlenjem.

Reuters navodi podatke HUP-a prema kojima hrvatskim tvrtkama nedostaje najmanje 30 tisuća radnika, većinom u turističkom sektoru, što je problematično jer turizam u Hrvatskoj ima vrlo visok udio u BDP-u, gotovo 20%.

Nedostatak radnika i visoka stopa nezaposlenosti

S nedostatkom zaposlenika ne muči se samo turistički sektor, piše međunarodna novinska agencija, već i mnoge strane i domaće firme diljem Hrvatske, mada je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj još uvijek jako visoka.

Svaki pozitivan pomak u tom smjeru, tj. smanjenje broja nezaposlenih, većinom se događa zbog iseljavanja stanovnika iz Hrvatske, a ne zbog pravilne pripremljenosti mladih za tržište rada.

“U Sisku nedostaje kvalificirane radne snage. Protekle fiskalne godine, kada smo zapošljavali 71 radnika, 40% onih koji su se prijavili za posao nisu zadovoljavali uvjete. Skoro polovicu naših zaposlenika morali smo sami dodatno obučavati“, ispričala je za Reuters Ivana Rumac iz tvrtke ABS.

„Hrvatski obrazovni sustav ne nudi adekvatno obrazovanje za kadar koji nam je potreban“, rekli su za Reuters iz ABS-a.

Tvrtka ABS, sa sjedištem u Sisku, sada zapošljava 116 radnika, a namjerava povećati broj zaposlenika na 150 do kraja fiskalne godine.

Reuters navodi kako samo u Zagrebu nedostaje skoro 800 kuhara i oko 1500 konobara, no da problem ne postoji samo u uslužnom sektoru.

Ankica Prasnjak iz strukovnog sindikata medicinskih sestara tako je za međunarodnu novinsku agenciju rekla da u Zagrebu nedostaje 300 medicinskih sestara jer su mnogi medicinski tehničari i sestre napustili Hrvatsku i zaposlili se na bolje plaćenim poslovima u EU.

Nema rješenja

Hrvatska nije prva zemlja, piše Reuters, koju je snašla ovakva situacija. Mnoge druge, bivše socijalističke zemlje suočile su se s istim problemom – odljevom mladih mozgova u bogatije zemlje zbog otvaranja granica i slobode kretanja unutar Europske unije.

Poslodavci traže od hrvatske vlade da se povisi godišnja kvota zapošljavanja stranih državljana, no međunarodna novinska agencija smatra kako to neće riješiti problem jer kvalificirani radnici radije odlaze u druge zemlje Europske unije gdje se nude veća primanja i bolji uvjeti rada.

“Poslodavci u Hrvatskoj ne mogu povećati plaće jer neće više biti profitabilni“, rekao je Tomić za Reuters.

Zaposleno samo 60% radno sposobnog stanovništva

Analitičari smatraju da prevelika birokracija, visoki porezi, neučinkovito pravosuđe i promjenljivi zakonski propisi uvelike usporavaju i otežavaju ekonomski rast Hrvatske, piše Reuters.

No, mada je ekonomska situacija u Hrvatskoj teška i za mnoge neprihvatljiva, to ne znači da je iz Hrvatske odselila sva radna snaga.

Marija Knežević Kajari iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava rekla je za Reuters kako je u Hrvatskoj zaposleno samo 60% radno sposobnog stanovništva.

“Uvoz radne snage samo je dio rješenja. Smatramo da se treba dodatno obrazovati već postojeća radna snaga. S tim ciljem nudimo financijsku pomoć svim firmama i poslovnim subjektima koji imaju kvalitetne poslovne ideje“, izjavila je Knežević Kajari za Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.