REVOLUCIJA U ŠKOLSTVU Bakićevi micro:bitovi kreću prema školama

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

NAKON uspješno provedene crowdfunding kampanje poduzetnika i investitora Nenada Bakića, u kojoj je prikupljen novac za opremanje škola micro:bitovima, čime će hrvatsko školstvo stati uz bok Velikoj Britaniji i Islandu, danas je održana konferencija za medije na kojoj su detaljno predstavljeni rezultati akcije i najavljeno je da oprema sutra putuje u škole.

Instutut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), preko kojeg Bakić provodi projekte Croatian Makersa, izvijestio je da je tijekom akcije STEM revolucija od javnosti je prikupljeno preko 290.000 USD (neke donacije su uplaćene direktno na račun IRIM), iako je kampanja prekinuta značajno prije njenog kraja.

Kampanja je bila planirana na 60.000 USD, kako bi se kupilo 3.600 micro:bitova – po 10 za svaku ustanovu sudionicu Crotian Makers lige, s namjerom da oni padnu 'na plodno tlo'. Svi edukatori u Ligi su motivirani jer su se dobrovoljno prijavili.

Uzor su Velika Britanija i Island

"Od prikupljenog iznosa će se 250.000 USD upotrijebiti za kupnju micro:bitova, a ostatak za honorare edukatora koji će učiti druge edukatore. Kako će IRIM podnijeti sve troškove kampanje (8-10%), cijelih 250.000 USD će biti upotrijebljeno za kupnju opreme, za što se prema postignutim veleprodajnim cijenama može nabaviti točno 15.000 micro:bitova koji su kupljeni i prije isteka kampanje i dobivanja sredstava financiranjem IRIM-a i već se nalaze u Zagrebu. IRIM je od MZO, odnosno Vlade zatražio oslobađanje PDV na uvoz te opreme, te se nadamo pozitivnom rješenju, u kom slučaju će se moći financirati dodatnih oko 3.800 micro:bitova. Budući da se prijavilo oko 920 ustanova (uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova), te kako smo odlučili donirati svima i to 20 micro:bitova po primaocu, IRIM je već naručio 5.000 dodatnih mirco:bitova, a u krajnjem slučaju financirat će ih sam", navode iz IRIM-a.

Krajnji cilj IRIM u ovoj akciji je postići da svako dijete u 6. razredu, ili 5. i 6. razredu na početku školske godine dobije ovakav uređaj, po uzoru na Veliku Britaniju i Island. Za opremanje jedne generacije (manje od 40.000 komada) i svu potrebnu edukaciju je potrebno manje od 1 mil. eura! U svakom slučaju, kako IRIM i njegovi osnivači i sami dijele uređaje, njihova količina u Hrvatskoj do ožujka će biti oko 22.000, što zapravo znači nacionalnu distrubuciju. Kako svi micro:bitovi dolaze u ruke onih koji su ih aktivno tražili, možemo govoriti već o 'nacionalnoj' distribuciji.

Počinje intenzivno prevođenje materijala na hrvatski

IRIM će organizirati intenzivnu edukaciju, po čijoj je uspješnosti prepoznat već u Croatian Makers ligi, koja se uspješno odvija u oko 360 ustanova širom zemlje (i dvije u BiH), s oko 1.800 doniranih robota.

"Očekujemo stoga nastanak bogatog eko-sustava projekata, praksi, nastavnih materijala i sličnog, s obzirom na što je upravo micro:bit savršeno pozicioniran. Osnivači Zaklade Micro:bit su BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugi, te je oko njega već razvijen bogat edukacijski ekosustav. Incijalni materijali su već producirani na hrvatskom, a ovoga tjedna počinje intenzivno prevođenje mnogih drugih materijala.

Sva prikupljena sredstva iznad 250.000 USD iskoristit će se za edukaciju 'master edukatora' ove uzbudljive i univerzalne tehnologije, te honorare njima kako bi educirali ostale edukatore. Ovime također mijenjamo važnu paradigmu u hrvatskom školstvu!

Već sutra, micro:bitovi se šalju u prve ustanove, to je oko 7.000 komada u sudionice Croatian Makers lige, a idućeg tjedna već počinju edukacije za edukatore ('teach-the-teacher'). U idućem valu, do kraja mjeseca, micro:bitove će dobiti sve ostale ustanove: sve ukupno značajno prije nego je kampanjom planirano", navode iz IRIM-a.

Britanski veleposlanik oduševljen akcijom

Konferenciji za medije prisustvovao je i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish koji je oduševljen radom Croatian Makersa.

"Izuzetno mi je drago što mogu podržati projekt Croatian Makersa BBC- micro:bit STEM revolucija u školama koju je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih i njegov osnivač hrvatski poduzetnik i poslovni anđeo Nenad Bakić, a koja koristi britansku tehnologiju koju je osmislio BBC s partnerima. Slična kampanja provedena je u Velikoj Britaniji, a cilj joj je da svaki učenik još u osnovnoj školi dobije mogućnost rada s najnaprednijom tehnologijom i tako od malih nogu stekne vještine i znanja koja će im trebati kada odrastu. Sudjelujući u robotičkoj radionici Croatian Makersa u Slavonskom Brodu dojmio me se inovacijski duh i entuzijazam za stjecanje novih znanja što me snažno Institut za razvoj i inovativnost mladih podsjetilo na Veliku Britaniju. Čestitam Croatian Makersima na velikom uspjehu ove inicijative koja kroz tehnologiju i edukaciju spaja naše dvije zemlje", kaže Dalgleish

Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je i njegova kompanija prepoznata kao partner u ovom projektu.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je Microsoft prepoznat kao partner ovog vrijednog projekta usmjerenog na podizanje digitalnih kompetencija generacija koje dolaze. Fokus na STEM, robotiku i općenito na prirodne znanosti, u najranijoj fazi obrazovanja, postalo je nužnost u 21. stoljeću. Ovo je mali korak u transformaciji hrvatskog sustava obrazovanja koji će, vjerujem, postati veliki korak ka podizanju nacionalne konkurentnosti, u ne tako dalekoj budućnosti. Microsoft je već dulje vremena fokusiran na osnaživanje mladih s novim vještinama i znanjima, a pogotovo onim digitalnim i zato u partnerstvu s IRIM-om sigurno možemo pojačati sinergijski potencijal", kaže Vidaković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.