Riječki lučki kapetan: Trajekt se pripremao za redoviti odlazak na remont

Screenshot: RTL

U nesreći u Malom Lošinju poginula su trojica pomoraca, a jedan je teže ozlijeđen. Do nesreće je došlo prilikom pada ulazne rampe trajekta Lastovo koja ih je prikliještila. Na mjestu nesreće, uz ostale službe, nalaze se i djelatnici nadležne Lučke kapetanije koji će provesti istragu o uzrocima, a na mjesto nesreće izaći će i djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Reporterka RTL-a Danas Maja Brkljača javila se s mjesta događaja.

"Svi ljudi koji su bili na tom trajektu potpuno su šokirani. Trajekt je, neslužbeno saznajemo, u 15:10 stigao iz Zadra. Po protokolu iskrcao je putnike pa vozila, jer to je red kojim se ide upravo zbog sigurnosti, a do povratka tog trajekta prema Zadru bilo je još više od sat vremena. On je u 16:30 trebao ponovno isploviti, pa su navodno zaposlenici Jadrolinije htjeli podići tu rampu za vozila. Međutim, u jednom trenutku, iz zasad neutvrđenih razloga, ona je popustila, poklopila trojicu nesretnika, jednog zakačila. On je pao u more i to je osoba koja je spašena.

>> IZ MINUTE U MINUTU

Šef Lučke kapetanije: Pripremao se za redoviti remont

Ozlijeđenom je do dolaska helikoptera pomoć pružio kopneni tim s Lošinja. Helikopter je došao u 16:20 te ga je odvezao u riječki KBC. Tamo je stigao u 17:15. On je izvan životne opasnosti i stabilno je", kazala je reporterka RTL-a.

Razgovarala je i s Darkom Glažarom, kapetanom Lučke kapetanije Rijeka.

Je li trajekt krenuo iz Zadra u ispravnom stanju? Što se dogodilo s tom rampom?

"Da, krenuo je iz Zadra. To je dnevna linija Zadar-Mali Lošinj-Zadar. Imao je svjedodžbe na snazi, znači one su bile valjane. To su tehničke svjedodžbe za plovnost broda i za općenito egzistiranje broda. Te svjedodžbe mu istječu u studenom, pripremali su se za redoviti odlazak na remont u brodogradilište."

U pitanju je rampa koja se spušta kad auti izlaze iz trajekta, rampa se hidraulički spušta. Zar ne?

"Istraga je u tijeku i o detaljima ne mogu govoriti. Moramo doraditi nautičku i sigurnosnu istragu, a mora doći i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Tako da ćemo uskoro znati što je bio uzrok ove nesreće.

Je li bilo ikad problema ikakvih s tim brodom?

S tim brodom nikad nije bilo nikakvih problema, ovakvih posebice ne.

Koliko bi mogla trajati istraga i kada bi se mogao znati uzrok nesreće?

"Mi smo obavili inicijalnu inspekciju, odnosno istragu, sutra se nastavlja proširena, tako da ćemo sutra znati puno više, o čemu se točno radi i što je bio uzrok nesreće."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.