Riješen jedan od najvećih misterija alpinizma

Jedna od posljednjih fotografija Andrewa Irvinea Foto: Profimedia

Stopalo za koje se vjeruje da pripada britanskom penjaču koji je nestao prije 100 godina pronađeno je na Mount Everestu. To je otkriće koje bi moglo riješiti jedan od najvećih misterija alpinizma, javlja BBC. Andrew Comyn "Sandy" Irvine pokušao se popeti na Everest u lipnju 1924. sa svojim penjačkim partnerom, a potom su nestali. Ostaci njegovog partnera su na kraju vraćeni kući, ali Irvineovo tijelo nikada nije nađeno.

No prošlog mjeseca tim penjača koji je snimao dokumentarac National Geographica naletio je na stopalo koje je otkriveno otapanjem leda na ledenjaku. Poznati pustolov Jimmy Chin, koji je vodio tim, pozdravio je otkriće kao "monumentalan i emotivan trenutak".

Mnogi su se pitali je li njegov tim uspio postati prvi koji se popeo na Everest, 29 godina prije nego što su Edmund Hillary i Tenzing Norgay dosegli vrh. Godinama su mnogi pokušavali tražiti Irvineovo tijelo jer se govorilo da je nosio kameru s nerazvijenim filmom koji bi mogao dokazati da su on i njegov penjački partner George Mallory uspjeli doseći Everest.

Britanske vlasti sada provjeravaju identitet stopala pomoću uzorka DNA, navodi se u izvješću National Geographica. Ali tim NG-ja prilično je uvjeren da pripada Irvineu, zbog čarape koja se nalazi unutar čizme na kojoj je izvezen natpis "A.C. Irvine".

"Mislim, čovječe... na njoj je etiketa", rekao je Chin. Do otkrića je došlo kada se tim u rujnu spustio niz ledenjak Central Rongbuk uz sjevernu stranu Everesta. Usput su pronašli bocu s kisikom označenu datumom iz 1933. godine. Ekspedicija na Everest te godine pronašla je predmet koji je pripadao Irvineu.

Danima pretraživali ledenjak

Potaknut tim mogućim znakom da bi Irvineovo tijelo moglo biti u blizini, tim je nekoliko dana pretraživao ledenjak prije nego što je jedan od njih ugledao čizmu kako izranja iz leda koji se topi. Procijenili su da se led otopio samo tjedan dana prije njihova otkrića.

Noga je u međuvremenu uklonjena, jer su bili zabrinuti zbog gavrana, te je poslana kineskim planinarskim vlastima koje upravljaju sjevernom stranom Everesta. Julie Summers, rodbinski povezana s Irvineom, rekla je u izjavi da je bila "dirnuta do suza" kada joj je Chin rekao za otkriće. "Bio je i ostat će izvanredan i potresan trenutak", rekla je.

Šatori i planinari u baznom kampu u podnožju Mount Everesta, 1924.

"Ponekad se najveća otkrića dogode čak i kad ne gledate"

"Ponekad se u životu najveća otkrića dogode kada čak i ne gledate. Ovo je bio monumentalan i emotivan trenutak za nas i cijeli naš tim na terenu i samo se nadamo da će ovo konačno donijeti mir njegovoj rodbini i planinarskom svijetu u cjelini", rekao je Chin, koji je poznat po snimanju Oscarom nagrađenog dokumentarca o penjanju Free Solo.

U dobi od 22 godine kada je nestao, Irvine je bio najmlađi član ekspedicije koja već stoljeće intrigira planinarski svijet. Par je posljednji put viđen živ 8. lipnja 1924. kada su krenuli prema vrhu.

Malloryjevo tijelo je jedan američki planinar pronašao tek 1999. godine. Posljednjih desetljeća potraga za ostacima planinara bila je obilježena kontroverzama zbog sumnji da su tijela premještena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.