ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Rimac i Žalac su djeca HDZ-a stvorena da nas pljačkaju

Foto: Pixsell

HRVATSKA se javnost ovih dana zabavlja s porukama koje su međusobno razmjenjivale poznate HDZ-ovke i USKOK-ove osumnjičenice Josipa Rimac i Gabrijela Žalac, a koje iz organa istrage i progona cure u medije. Tako smo mogli doznati da su te dvije ambiciozne HDZ-ovke postale brzo velike prijateljice, da su jedna drugu izdašno komplimentirale, dok su, po svemu sudeći, sređivale kredite u ime investitora u aferi Vjetroelektrane.

> Kako su Žalac i Rimac sređivale državni kredit: "Svi su ko kuvane noge. Zovem Marića"

"Luda si ko šiba", oduševljeno je pisala Žalac svojoj prijateljici Rimac, koja joj je pak rekla da će je "oteti" da idu na luksuzno jedrenje, koje su navodno platili ljudi za koje su sređivale kredit kod HBOR-a i pritiskale i komercijalne banke. "Otmite me", odgovara Žalac Josipi Rimac.

Za što USKOK sumnjiči Rimac i Žalac?

Podsjetimo, USKOK je precizirao da je Rimac, radi odobrenja kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), sa Žalac, koja je također koristila autoritet ministrice te članice Nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova tog Odbora tražila podršku i suglasnost da se, neovisno o ispunjavanju uvjeta, Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kreditiranje vjetroparka.

Rimac i Žalac su, dodao je USKOK, tražile od predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko da Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki odobri kredit od 130 milijuna eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe njihove tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere, u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, što je Perko odbila učiniti.

Kako su uopće dvije HDZ-ovke iz iste generacije postale tako dobre prijateljice? 

Što povezuje Rimac i Žalac? 

Mediji spekuliraju da su jednostavno "kliknule" kada je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković iz slavonske opskurnosti Žalac doveo za ministricu EU fondova u Zagreb, dok je Josipa Rimac za lojalnost stranci, a usprkos nizu afera koje je već vukla za sobom, nagrađena pozicijom državne tajnice u Ministarstvu uprave kod kontroverznog ministra Lovre Kuščevića.

Nema sumnje da su se Rimac i Žalac sprijateljile, pa i potpisnik ovog članka ih je svojedobno vidio kako zajedno napirlitane hodaju zagrebačkom špicom, no objašnjenje da su, eto, kliknule ne ide dovoljno duboko.

Naime, Rimac i Žalac su ista generacija (prva je rođena 1980., druga 1979. godine), ali je ono što ih povezuje prvenstveno članstvo u HDZ-u, u kojem su ljudski, moralno i politički stasale.

Politička karijera Josipe Rimac

Rimac se tako sa samo 16 godina učlanila u HDZ u Kninu, da bi s 25 godina bila izabrana za gradonačelnicu u eri Ive Sanadera, kao mlado lice novog proeuropskog HDZ-a. Rimac je bila iz mnogočlane obitelji porijeklom iz BiH te je još kao tinejdžerica ispravno prepoznala koji je najefikasniji način za napraviti karijeru u Hrvatskoj. 

Te 2005., kada je izabrana za gradonačelnicu Knina, Rimac je bila najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. S vremenom je dobivala i sve važnije funkcije u stranci, lako preživjevši Sanaderov pad, da bi je u prvi ešalon stranke lansirao Tomislav Karamarko. 2015. godine je, nakon deset godina mandata, dala ostavku na mjesto gradonačelnice Knina te je postala voditeljica Karamarkove predizborne kampanje. Nakon izbora je pucala na poziciju ministrice, ali je završila "samo" kao zastupnica u saboru zbog Mostova veta na njeno imenovanje na čelo nekog ministarstva. 

Andrej Plenković nije je stavio na listu za sabor na izborima 2016. godine. Ponovno se kandidirala za gradonačelnicu Knina, ali ju je na lokalnim izborima 2017. uvjerljivo potukao neovisni, umjereni kandidat Mirko Jelić. Na kraju ju je HDZ ipak namjestio u Ministarstvo uprave.

Kako je Rimac došla do stana od 120 četvornih metara?

Rimac si je, između ostaloga, tijekom gradonačelničkog mandata osigurala luksuzni stan od 120 četvornih metara, za što je pak osuđena bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi Anna Maria Radić.

Rimac nije osuđena, iako je sud utvrdio da joj je Radić darovala nepripadajući stan, valjda iz dobrote svog srca. Na kraju se Rimac izvukla te je imenovana državnom tajnicom, dok je Radić na kraju na Vrhovnom sudu dobila godinu dana zatvora, nakon što je prethodno osuđena na rad za opće dobro.

Politička karijera Gabrijele Žalac

Žalac je, pak, iz slavonske obitelji niže srednje klase. Majka joj je bila ekonomistica, a otac željeznički radnik. Obitelj joj se početkom 1990-ih učlanila u HDZ i svoju sudbinu ispreplela je sa strankom koju je osnovao Franjo Tuđman. Majka Vinka Ivanković je postala stečajna upraviteljica i kasnije predsjednica HGK-a za Slavoniju, a mlada Gabrijela je, nakon što je diplomirala ekonomiju 2002., došla raditi u Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministrica Žalac je ekonomiju u Osijeku diplomirala na temi Slučaj Županjske banke. Bavila se jednim od najdužih stečajnih postupaka ikada vođenih u istočnoj Hrvatskoj, koji je vodila njena majka. 

> Tko je Gabrijela Žalac, Plenkovićeva miljenica koja je sada na meti USKOK-a?

Žalac se inače vjenčala pred kraj gimnazije te je paralelno s fakultetom rodila i troje djece. Žalac je 2005. postala stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a i ubrzo je postavljena na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. postala je pročelnica. 

Mlada ekonomistica je očito htjela više od pozicije u slavonskom HDZ-u te se nastavila educirati o svemu što ima veze s EU. Godine 2006. Žalac je postala certificirani trener Osnova EU i PCM-a, koji se provodi u programu vlade Kraljevine Danske i Središnjeg državnog ureda za upravu i jačanje kapaciteta Train the trainers, a 2007. godine odlazi na stručno usavršavanje u Bruxelles, koje je organizirao Ured hrvatskih regija.

Djeca HDZ-a

I Rimac i Žalac su, dakle, djeca HDZ-a, nedvojbeni proizvod te stranke koja je zasad nepravomoćno osuđena za pljačku Hrvatske u aferi Fimi Media.

Na ponovljenom suđenju za aferu Fimi Media HDZ je nepravomoćno osuđen i mora platiti kaznu od 3.5 milijuna kuna. Nadalje, sud je presudio da se HDZ-u oduzima imovinska korist od 14.7 milijuna kuna ostvarena kaznenim djelima. Drugim riječima, HDZ je dokazano od svih nas ukrao najmanje 14.7 milijuna kuna samo u toj aferi. Sud nalaže HDZ-u da mora uplatiti 10.359 milijuna kuna u korist proračuna u roku od 15 dana. 

HDZ se, naravno, žalio na presudu te je još otvoreno kako će cijela stvar završiti u pravosudnom kontekstu, no svima je jasno o kakvoj je stranci riječ. Zapravo je afera Fimi Media jedna od manjih pljački države i građana u režiji HDZ-a od 1990. do danas.

Poruke Josipe Rimac po izlasku iz istražnog zatvora

Vrijedi se prisjetiti i onoga što je Rimac izjavila prošle godine, kada je krajem rujna konačno puštena iz istražnog zatvora. Komentirala je činjenicu da je zbog teških optužbi izbačena iz HDZ-a.

> Javni istup Josipe Rimac pred Remetincem je za anale

Na pitanje je li ju netko od dojučerašnjih kolega razočarao rekla je: "Nema vam tu razočarenja, život je takav. Morate biti svjesni da pozicije, titule i funkcije donose neke prijatelje, a samim time, kad izgubite pozicije i titule, ih i odnose. Ali najvažnije je da, uz ime i prezime, ostanu vam vaša obitelj i istinski prijatelji."

Iz današnje perspektive to može lako izgledati i kao poruka prijateljici Gabrijeli Žalac.

Posebno je bio zanimljiv odgovor Josipe Rimac na novinarsko pitanje hoće li nekoga optužiti. 

"Zar vam ja izgledam kao da bih nekoga optužila? Pa ja volim sve ljude, sve moje prijatelje, sve moje stranačke kolege, a i one koji nisu dio stranke kojoj sam formalno pripadala, a srcem uvijek", rekla je tada Rimac svetačkom intonacijom.

Još jedno razotkrivanje kriminalnog karaktera HDZ-a

Ne treba sumnjati da Rimac svim srcem voli HDZ, kao i njena frendica Žalac. Sve što u životu imaju, imaju zahvaljujući svom članstvu u HDZ-u.

Još važnije i bolno razotkrivajuće za HDZ je što su obje od mladosti usko vezane za tu stranku i što su njeni nepatvoreni proizvodi. Činjenica da su obje sada USKOK-ove osumnjičenice pod istragom samo pokazuje da je sama bit HDZ-a kriminalna i da je zapravo nemoguće ostati nekontaminiran time ako se uhvatiš u kolo s tom kriminalnom organizacijom.

Čak se može i reći, što Rimac i Žalac, naravno, nimalo ne opravdava, da je ovo što im se događa bilo neizbježno, kao i sve što su prethodno radile. Zna se tko ih je oblikovao u buduće potencijalne USKOK-ove osumnjičenice, kao što se zna i tko će vjerojatno isposlovati da se u konačnici na sudu izvuku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.