Rohatinski: Nitko nije nedodirljiv, osim čiste socijale

GUVERNER Hrvatska Narodne banke, dr. Željko Rohatinski, smatra da interesne skupine unutar vladajuće stranke koče brže i radikalnije promjene. Osim njih, za usporenu reformu, Rohatinski krivi i odnose između koalicijskih partnera.

Na kritike tečajne politike središnje banke koje je uputio predsjednik Mesić, guverner je odgovorio da su mišljenja da tečaj ne može predstavljati cilj nego instrument odraz "dubokog nerazumijevanja načina i bitnih odrednica funkcioniranja financijskog sustava", prenosi Novi list.

Iznenađujuće nerazumijevanje sveučilišnih profesora

Rohatinski je dodao da ne smatra iznenađujućim kad takvo nerazumijevanje pokazuju političari, ali da je poražavajuće kad se to odnosi na sveučilišne profesore. Guverner je pojasnio da je stabilnost financijskog sustava jedan od bitnih preduvjeta razvoja realnog sektora.

"Stabilnost podrazumijeva nekoliko elemenata od kojih su dva bitna: prvo je likvidnost financijskog sustava, a drugo je njegova sigurnost u smislu da su njegovi akteri sposobni izvršavati svoje financijske obveze", objasnio je Rohatinski i dodao da je primarna funkcija središnje banke održavanje stabilnosti financijskog sustava.

"Odgovorna vlada ne bi smjela bježati od zadiranja u rashode"

Kao rješenje za postojeću situaciju, guverner Rohatinski navodi smanjenje rashoda. Ipak, dodaje kako je najveći dio tih rashoda utvrđen zakonima i da bi zadiranje u te rashode podrazumijevalo izmjenu propisa, međutim, "odgovorna vlada ne bi smjela bježati od takve opcije", dodaje Rohatinski.

Prema njegovim riječima, 87 posto proračuna je utvrđeno zakonima koje je donio Sabor, "a kao što ih je donio, tako ih može i promijeniti, ako za to ima razloga", objasnio je Rohatinski i zaključio da "s obzirom na cijelu situaciju ništa ne bi smjelo biti nedodirljivo, osim čiste socijale za najugroženije slojeve stanovništva i investicija koje su u tijeku i mogu dati efekte u kratkom roku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.