Rumenoobrazni Damba

CIJELA ta priča s KIM-om zapravo nikoga nije ni iznenadila, jer je u Hrvatskoj način poslovanja pri kojemu čovjek u čijem je vlasništvu tvrtka s dva zaposlenika rastura natječaj na koji se javljaju ozbiljne tvrtke sasvim uobičajen, ali kad je to već puklo, moramo se zapitati sljedeće: Koliko gadno Damir Polančec mora zeznuti da bi dobio otkaz?

Tu sad uopće više nije važno što je Sanader i tog "mladog lava" (dobro, ne baš toliko mladog kao Jandrokovića, al´ mladog u odnosu na Andriju Mad Doga Hebranga, Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka i ostatak oldtajmerske kamarile) isturio kao nekakvu kozu koja treba namamiti grabežljivce, pa se Damba otprilike jednom mjesečno nađe u situaciji u kojoj mora opravdavati marifetluke s milijunima i milijunima kuna, dok mu se pri tome obrazi sve više rumene, a on lupa nelogičnost za nelogičnošću. Nije to važno, jasno je da je Rumenoobrazni Damba samo besmislena lutka čije su kretnje dirigirane s malo viših razina (potpredsjednik Vlade vam u politici dođe kao neka loša šala, a ne stvarna funkcija), ali pobogu, pa ljude se na te položaje i stavlja zato da bi ih se moglo žrtvovati. Polančecovi "highlights" sezone su redom: Sunčani Hvar, Maestro, i sada KIM, a on je u svemu tome izrekao toliko najobičnijih gluposti da je bilo kome sa zrncem zdravog razuma stvarno degutantno gledati kako ga netko toliko zajebava.

Damba je prvo ustvrdio da nema nikakve šanse da Orco Grupa preuzme više od 50% dionica Sunčanog Hvara, uvjeravajući nas kako će objaviti tajni ugovor, e da bi se kasnije ispostavilo da je sasvim bezočno lagao. Damba je rekao da mu iz Orca ne daju da objavi ugovor, nakon čega se ispostavilo da on njih o tome uopće nije pitao. Kad Orco Grupa preuzme 50% plus jednu dionicu, bit će kasno. Bio je posebno sladak kad je bez razmišljanja ispalio kako se za istragu u HFP-u znalo već godinu i pol dana, pa se onda izvlačio govoreći kako "netko zna nešto, a netko nešto drugo" i kako "ne moraju svi znati sve". Sasvim je bespredmetno pričati o tome kako netko zna nešto, jer svatko zna nešto, te kako ima nekih koji znaju i nešto što ovi prvi ne znaju, ali netko tko vodi HFP mora znati kako mu netko pred nosom krade perverzne količine novaca. Nova izjava mu je kako će se sad raspisati "natječaj kojim će se stimulirati one koji doista mogu donijeti boljitak i prosperitet KIM-u". Zaista, gospodine, pa ne pričate baš s potpunim budalama. Odjednom će se stimulirati one koji doista donose boljitak, dok se dosad stimuliralo one koji će tvrtku odvesti do sigurne i neizbježne propasti?

Damba je zapravo lice novog HDZ-a. Nakon 90-ih, u kojima se krađu prikrivalo jugočetničkom prijetnjom potpomognutom rovarenjem stranih plaćenika i/ili vragovima u multikoloru koji rovare protiv Tisućljetnog Hrvatskog Sna, danas je recept za izbjegavanjem suočavanja s odgovornošću obična volovska upornost. Uopće više nije bitno što se kaže, nego se jednostavno toliko puta ponovi kako je sve super dok svi na kraju ne povjeruju kako sve stvarno jest super. Tu leži i odgovor na pitanje s Početka. Damba može vlastoručno uništiti kompletno hrvatsko gospodarstvo i neće dobiti otkaz, jer onda ne bi baš sve bilo sasvim super.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.