Rusi tvrde da su zaustavili ukrajinski proboj u Rusiju. Dokazi govore suprotno

Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

Mada Rusija tvrdi da je zaustavila ukrajinski upad na njezin teritorij, najnoviji dokazi s terena ukazuju na to da se borbe u regiji Kursk i dalje odvijaju. Ni ukrajinska vojska ni vlada u Kijevu nisu komentirali napad, odnosno Ukrajina još uvijek nije službeno potvrdila da je provela kopnenu operaciju unutar Rusije. Ali je bilo neizravnih komentara.  

Primjerice, Mihailo Podoljak, suradnik Volodimira Zelenskog, opravdao je mogućnost takvog proboja. "Osnovni uzrok svake eskalacije, granatiranja, vojnih akcija, prisilnih evakuacija - uključujući unutar teritorija Ruske Federacije poput regija Kursk i Belgorod - isključivo je agresija Rusije", naveo je danas Podoljak na društvenim mrežama, a prenosi AFP.

Proglašeno izvanredno stanje 

Rusija je optužila ukrajinske trupe da su u utorak prešle granicu, ušle u regiju Kursk i pokrenule masivni napad. Rusko ministarstvo zdravstva je danas navelo da su nakon granatiranja regije Kursk 34 osobe završile na bolničkom liječenju, a da je devetero prevezeno u bolnice u Moskvi.  

CNN je geolocirao videosnimke iz automobila koji se vozio pustim i oštećenim ulicama grada Sudže, 10 kilometara od granice. Na snimci se vide i neka uništena vozila. Nije za sada poznato jesu li ovi prizori snimljeni jučer ili danas. Rusija je jučer navečer proglasila izvanredno stanje u regiji Kursk. 

"Spriječili smo pokušaje proboja" 

Rusko ministarstvo obrane je danas priopćilo da su spriječeni pokušaji proboja pojedinih ukrajinskih jedinica i da su ukrajinske snage izgubile do 400 vojnika, 32 oklopna vozila, četiri oklopna transportera, tri borbena vozila i 24 oklopna borbena vozila Kozak. 

No ruski vojni blogeri navode kako je situacija i dalje teška te da je jednome od njih jučer napadnut auto i da je zadobio teže ozljede. Institut za proučavanje rata (ISW) je objavio da geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinska oklopna vozila napredovala do položaja nešto više od 10 kilometara unutar ruske granice, dok su ruski izvori izvijestili da je osvojeno 11 naselja. 

Ukrajinske snage također navodno pokušavaju napredovati autocestom Sudža-Korenovo i sada se bore na rubovima tih dvaju naselja. 

Kao što smo već naveli, Kijev nije službeno komentirao navode o napadu, kao ni njegovi saveznici - osim što su rekli da se Ukrajina ima pravo braniti. Glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano je kazao za Suspilne News da Kijev prema međunarodnom pravu ima zakonsko pravo na obranu, uključujući i napad na agresora na njegovom teritoriju. 

Zauzimanje tranzitne postaje za plin 

Ruski vojni bloger Ribar je jučer izvijestio da je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad tranzitnom postajom za plin u blizini granice, jedinom kroz koju plin iz Rusije stiže u Ukrajinu i potom u Europu.  

To je spomenuo i ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko. Jučer kasno navečer je napisao da je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad plinskim čvorištem Sudža. Jutros je dodao: "Kurska regija. Treći dan. Sve ide po planu. Prvi put od Drugog svjetskog rata strana vojska provodi operaciju kombiniranog naoružanja na teritoriju Rusije i preuzima kontrolu nad naseljima", napisao je na Telegramu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.