Rusi u stanje pripravnosti stavili lansirne sustave koji mogu nositi nuklearno oružje

Screenshot: X

Sustavi za lansiranje projektila sposobnih nositi nuklearno oružje stavljeni su u stanje pripravnosti, objavili su ruski državni mediji, prenosi Newsweek.

Novinska agencija TASS objavila je video za koji je rekla da prikazuje lansirne sustave za interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Yars koji se nalaze u Novosibirsku, u Sibiru. Na videu snimljenom tijekom dana vidi se iznošenje oružja iz skladišta i uz cestu.

Putinove prijetnje

Agencija je objavila da se provjerava "spremnost ljudstva i opreme za situaciju na terenu".

Yars RS-24 (NATO oznaka SS-29) strateški je nuklearni projektil s dometom do 12.000 kilometara i rasponom točnosti od 250 metara. Može se postaviti na nosače kamiona ili rasporediti u silose.

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. ruski predsjednik Vladimir Putin upućivao je prijetnje o korištenju nuklearnog oružja koje su pojačali propagandisti Kremlja, koji hvale nuklearne sposobnosti Moskve i prijete napadima na zemlje koje podržavaju Kijev.

Putin je prošlog mjeseca najavio promjene moskovske nuklearne doktrine izlažući okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje. Promjene uključuju mogućnost njegove upotrebe protiv država koje imaju potporu nuklearnih sila, što bi se moglo odnositi na Ukrajinu ako joj Zapad odobri korištenje dalekometnog oružja na ruskom teritoriju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.